DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34055530,53%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ENGELLİ AİLELERİNİN GÖZÜ ARKADA KALMAYACAK

ENGELLİ AİLELERİNİN GÖZÜ ARKADA KALMAYACAK

ABONE OL
Mart 6, 2018 14:21
ENGELLİ AİLELERİNİN GÖZÜ ARKADA KALMAYACAK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖZEL RÖPORTAJ CANAN GÜNGÖR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruma altında olan çocukların bakımını 18 yaşını doldurmuş olmalarına rağmen sürdürecek. Son dönemde sıkça tartışılan bu konuyu İl Müdürü Murat Konan cevapladı. Konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Konan, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Türkiye’de ilk olan Yatılı Gündüz Bakım Merkezi’nin de hizmet vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Manisa İl Müdürü Murat Konan, koruma altındaki çocukların reşit olduktan sonra da takibinin yapılmasına ilişkin yapılacak düzenlemeyi ve kentte yapılan çalışmaları Manisa’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi.

“KANUNA İKİ YENİ DÜZENLEME GELİYOR”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet koruması altında olan çocuklara 18 yaşına kadar bakıyordu. Düzenlenecek yeni yasayla bu durum değiştirilerek kimsesiz çocukların 18 yaşından sonra da bakımına devam edilecek. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi sizden öğrenebilir miyiz?

“2828 Sayılı Kanun ve 5195 Saylı Kanun 5395 Sayılı Kanun şuan yürürlüktedir. 2828 Sayılı Kanun da şunu söyler: ‘0-18 yaş arası bir çocuk eğer korumaya muhtaçsa devlet koruması altında kalır’ Devlet koruması altındaki çocuklar da diğer çocuklar gibi öğrenim hayatlarına başlar ve devam eder. Ama çocuk 18 yaşına gelmesine rağmen öğrenime devam ediyor. Bu durumda eğer çocuk liseye devam ediyorsa 20 yaşına kadar biz koruma kararının uzatılmasını teklif ediyoruz. Mahkemede 20 yaşına kadar koruma yaşı uzatılabiliyor. Dolayısıyla öğrenimi tamamlanıncaya kadar korumamız altında oluyorlar. Üniversiteye devam ediyorsa 25 yaşına kadar korumamız altında kalıyor. Çocuk 25 yaşına geldiğinde ve üniversiteyi bitirdiğinde veya 20 yaşına gelip liseyi bitirdiğinde genelgeyle kendi düzenini kuruncaya kadar bizde kalmaya devam ediyor. Yeni düzenlemeye baktığımızda iki değişiklik getiriliyor. Birincisi çocuk sigortalı bir iş buluncaya kadar bizim korumamız altında kalmaya devam edecektir. İkinci düzenleme ise çocukların istihdam hakları doğrultusunda olacak. Daha önce çocuklarımızın istihdam hakları memur kadroları ya da hizmetli kadrolarıydı. Şimdi ise mezun oldukları unvanlara göre çalışabilecekler. Yani istediği kadroda yer alacak. Kişiliğe ve eğitimine uygun olarak görevi olacak. Şuanda yapılması planlanan düzenleme meclise sevk edildi. Meclisten yakın zamanda çıkmasını bekliyoruz. Kısacası yeni düzenlemeyle birlikte korumamız altındaki çocuk eğitimini bitirip sigortalı bir iş bulana kadar bizimle kalmaya yasal olarak devam edecektir. Biz zaten kendi inisiyatiflerimizle elimizden geleni yapıyor, hayatlarını kurana kadar misafir etmeye devam ediyorduk ama artık bunu yasal olarak yapacağız”

YATILI GÜNDÜZ BAKIM MERKEZİ MÜRAACATLARI BEKLİYOR

Türkiye’de ilk kez Manisa’da açılan Yatılı Gündüz Bakım Merkezi hizmet vermeye başladı mı?

“Yatılı Gündüz Bakım Merkezi’ni hizmete açtık. Hazırlıklarımızı tamamladık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan merkezimizin açılışını yapmıştı. Şu anda orası hizmete hazır durumdadır. Müracaat edecek olan vatandaşlarımızı bekliyoruz. Otistik, bedensel ve zihinsel engelli çocukları olan ailelerimiz merkezimize müracaat ederek dışarıdaki işlerine bakabilirler. Kesinlikle gözleri arkada kalmaz. Çünkü bu ailelerimiz çarşı-pazar işlerinde ya da şehir dışındaki işlerinde zorlanıyorlar. Merkezimiz sayesinde bu zorluklara çözüm getirilmiş oldu. Kurum olarak ailelerin yükünü hafifletecek bir çalışmaya imza attık”

BAKIM MERKEZİ ÜCRETSİZ OLARAK HİZMETTE

Peki bu hizmetten yararlanmak isteyen aileler bunun için ücret ödeyecekler mi?

“Vereceğimiz bu hizmetin ücreti yok. Tamamen ailelerimize destek olmayı amaçlıyoruz. Sizin aracılığınızla tüm engelli çocukları olan aileleri merkezimize başvurmaya davet ediyorum. Türkiye’de ilk kez pilot il olarak Manisa’da uygulanıyor ama Bakanlığımız buradan yola çıkarak diğer illerde de merkezleri hizmete sunacaktır”

MANİSA KORUYUCU AİLE UYGULAMASINDA TÜRKİYE 3.SÜ

Sizin oldukça hassas olduğunuz konulardan birisi de Koruyucu Aile uygulaması. Bu konuda da oldukça başarılı oldunuz. Gazetemize detaylı bilgi verebilir misiniz?

“Manisa’ya geldiğim günden itibaren üzerinde çok çalıştığım konulardan bir tanesidir ‘Koruyucu Aile’ uygulaması. Bu konuda Manisa basını da bizi yalnız bırakmadı. Şuanda 125 ailede 153 çocuğumuz ‘Koruyucu Aile’ hizmetinden faydalanıyor. Tabi, sadece faydalandırmak yetmiyor. Onların kontrolleri, denetimleri bizim 8 kişi olan meslek elemanlarımız tarafından yapılıyor. 12-13 aile sırada bekliyor. Şuanda neredeyse koruyucu ailelere verecek çocuk bulamıyoruz. Gelen çocuklardan, bebeklerden çoğu daha kuruma girmeden aileye gidiyor. Bu sistemi oturttuk. Evlatlık olarak giden de var, koruyucu aile olarak giden de. Yani çocuğun duruma göre bir yol belirliyoruz. 2017 yılı içerisinde Manisa Koruyucu Aile sıralamasında Türkiye genelinde 3. durumda”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.