DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34055530,53%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

150 Yıllık Sünnetçi Sandığından Tarih Çıktı

150 Yıllık Sünnetçi Sandığından Tarih Çıktı

ABONE OL
Temmuz 9, 2014 14:48
150 Yıllık Sünnetçi Sandığından Tarih Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa’da bir sünnetçinin yıllarca biriktirdiği mendil, peşkir ve sünnet aletinin bulunduğu 150 yıllık tarihi sandığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tescilli Koleksiyoner Dr. Fahrettin Er, ortaya çıkardı.

Manisa’da 1870’li yıllarda sünnetçilik yapan ve topladığı eserleri bir sandıkta biriktiren sünnetçinin sandığı tarihe ışık tuttu. Pek çok kişi tarafından ilgi çeken 150 yıllık sünnetçi sandığını koleksiyoner ve aynı zamanda doktor olan Fahrettin Er, tarihi sandığı gün yüzüne çıkardı. Dr. Er, 200 parça Manisa bezinden işlenmiş mendil ve peşkir koleksiyonunu Dr. Er, gözü gibi koruduğu tarihi sandıkta Manisa’nın önemli bir kültür değerinin bulunduğunu vurguladı. Sandığı, 1998 yılında sünnetçinin torunlarından sandığı satın aldığını anlatan Dr. Fahrettin Er, şöyle dedi:

“İsminin Süleyman olduğunu öğrendiğim sünnetçi yıllarca bu sandıkta sünnet hatıralarını biriktirmiş. Bu sandık Manisa’da sünnetçilik yapmış bir üstadımızın, o dönemin geleneklerine göre sünnet ettiği her bir çocuğun ailesinden aldığı işlemeli mendil ve peşkirleri barındırıyor. Bu sandığın Manisa’da bir evde bulunduğunu öğrendim. Sünnetçisinin çocuklarının torunları ile irtibata geçerek, sandığı ücreti karşılığında aldım ve koleksiyonlarımın arasına dahil ettim. Sandıkta yalnızca mendil ve peşkirler bulunmuyor. Sünnetçinin o dönemde kullandığı jiletsiz ustura, kıskaç ve biley tahtası da bu koleksiyonun içerisinde yer alıyor.”

TARİH DEPORLARDA SAKLANIYOR

Tarihi sandığın içindeki 200 parçalık tarihi Manisa Bezi’nden işlenmiş her biri farklı motifte olan mendil ve peşkirleri özenle sakladığını belirten Dr. Fahrettin Er, şöyle devam etti:

“Bunu ve elimde bulunan değerli birçok koleksiyonumu Manisa’da sergilemek istiyorum. Benim en büyük amacım Manisa’da bir Manisa evi yapıp bu eserleri vakfederek kültür ve turizme kazandırmak olacak. Bunun için de Manisa’da yerel yöneticileri ve belediyelerden yer göstermelerini istiyorum. Tarih şu anda depolarda saklanıyor. Pek çok depo tutup, topladığım eserleri oralarda baklıyorum. 600’e yakın tıp tarihi eşyası, kimsenin görmediği Manisa fotoğrafları, kitap ve hat sanatına ait eserleri topladım.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.