Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 45 sanığın tekrar hakim karşısına çıktığı davanın duruşması, tutuklu sanıklarının yerlerini almasının ardından, mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından başlatıldı.
İlk olarak, askerde oldukları için geçen duruşmaya katılamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz’ın ifadeleri alındı. Maden Mühendisi Necati Karadeniz, madende emniyet ekibinde çalıştığını ve görevinin emniyetteki eksiklikleri gidermek olduğunu, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Vardiya amiri Hilmi Kazık’a bağlı olarak çalıştığını anlatan Necati Karadeniz, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın maden ocağıyla ilgili bazı sorularına “Bilgim yok” cevabı verince ailelerin tepkisini çekti. Mahkeme Başkanı’nın sabit sensörlerle gaz ölçüm defterlerindeki bilgilerin birbirini tutmadığını belirtip bunun nedenini sorması üzerine de Necati Karadeniz, “Bu durum ölçüm yapılan yerlerin farklı olmasından kaynaklanıyor. Sonraki vardiyada görev yapıyordum, madene geldiğim zaman kötü haberi aldım. Üzerimi değiştirdim, ocağa girdik. 15 metre ilerleyebildik, yoğun duman vardı ve çıktık. Ardından temiz hava tarafından girdik, ancak orada da yoğun duman olduğu için geri çıktık. Temiz hava ile pis hava yönünün değiştirilmesinin ardından yardım için madene indik” dedi.
Ocakta hazırlık işlerinden sorumlu olan maden teknikeri Harun Yılmaz da ifadesinde, suçlamaları kabul etmedi. İşçilerin hangi bacada çalışacağından ve malzeme tedariğinden sorumlu olduğunu söyleyen Harun Yılmaz, hakkında isnat edilen suçlardan üretim zorlamasını hiçbir zaman yapmadığını, acil durumlara karşı hiçbir tatbikat eğitimi almadığını, olay günü de madene hiç girmediğini söyledi.
DURUŞMA ERTELENDİ
İki tutuksuz sanığın ifadesinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, aynı avukatların müdafiliğini yaptığı birkaç sanığın arasında menfaat çatışması olduğunu ve tek bir sanığı savunmaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar ve sanıklar mahkemeden ek süre talep etti. Talebi kabul eden Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı, müdafilik konusunda beyanda bulunulması için 16 Haziran saat 09.00’a ertelendi. Duruşmanın ertelenmesi, salondaki ailelerin tepkisine neden oldu. Bazı aileler tepkilerini, “Biz 100 kilometre yoldan geldik, bunların keyiflerini mi bekleyeceğiz. Yazıklar olsun, vicdansızlar” sözleriyle dile getirdi.
ZEYNEL BALKIZ SON KEZ AVUKAT OLARAK KATILDI
Bu arada Manisa Barosu Başkanı olarak Soma Davasını başından beri takip eden ancak son seçimlerde MHP’den Manisa Milletvekili seçilen Zeynel Balkız, avukat olarak son kez duruşmaya katıldı. Bundan sonra milletvekili olarak duruşmayı takip etmeyi sürdüreceğini söyleyen Zeynel Balkız, “Bugünkü duruşmada daha önceden ifadesi alınamayan iki sanık vardı. Bunlardan birisi madendeki emniyet görevlisi, diğeri ise gaz ölçüm kontrol mühendisiydi. Bunların ifadeleri tamamlandıktan sonra daha önceki celsede müdahil vekillerince iddia edilen bir husus vardı. Sanıklar arasında menfaat çatışması olduğu belirtilmişti. 45 sanığın arasında menfaat çatışması olduğundan dolayı aynı avukatın menfaat çatışması olanlara vekil olamayacağı, bugün mahkemece karara bağlandı. O itirazın kara bağlanması ile de mahkeme aralarında menfaat çatışması olan sanıklara, aynı avukatın vekil olamayacağını ve avukatın hangi sanığın vekili olmak istediğini sordu. Hem sanıklar hem de avukatları süre istedi. Bu sürede avukat tutma işlemlerinin tamamlanması için dava yarına ertelendi. Bu dava yarına ertelenmeyebilirdi. Manisa Barosu’ndan avukat istenebilir ve hemen avukat atanabilirdi. Ancak sanıklar süre isteyince, dava yarına ertelendi” dedi.
Davada çarpaz sorgulama yapılacağını da ifade eden Balkız, “Yarın çapraz sorgu var. Çapraz sorguda hem sanık avukatları tarafından, hem de müşteki avukatları tarafından sorgu yapılacak. Savcı da soruşturmanın daha iyi anlaşılması için çapraz sorguya katılacak. Hem savcı, hem sanık vekilleri hem müşteki vekilleri sanıklara çapraz sorgu ile soruları sorarak olayın aydınlatılmasına çalışılacak. Biliyorsunuz davanın kamu ayağı eksikti. Bunu üzerinde duruyoruz. Bu büyük bir eksikliktir. Halen kamu görevlilerini göremiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kendi personelleriyle ilgili soruşturmaya izin vermediler. Bu eksiklik giderilmediği müddetçe adil yargılamadan bahsedilemez. Şu anda her iki bakanın durumu suç işleyen kamu görevlilerini koruyan, kollayan ve saklayan pozisyondadır. Bu bakımdan yeni bir suç işlemektedirler. Bu görevi kötüye kullanmaktır. Görevini kötüye kullanan bakanların gideceği yer Yüce Divan’dır. Yüce Divan yolu açılacak. Yemin ettikten sonra TBMM’de her iki bakanla ilgili soruşturmaya izin verilmemesiyle ilgili eylemlerinden dolayı biz gerekli mücadeleyi vereceğiz” dedi.
Duruşmayı takip edenlerden HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, “Bugünkü duruşmada müdahil avukatların yaptıkları talebin kabul edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu anladık. Mahkemede bu açıdan şu ana kadar kusur yok. Bu adaletin hemen çıkacağı anlamına gelmiyor. Türkiye’deki yargılama sisteminin çok uzun süren bir sistem. Bu 10 günün sonunda bir karar öncesine geleceğini anlıyoruz. Madenci ailelerin tepkilerini anlayışla karşılamak gerek. Çünkü onlar sürenin uzamasına sebep olan her şeyi adaletin geç tecelli etmesi olarak görüyorlar. Eğer mahkeme üzerinde siyasi bir baskı oluşmaz ise şu an için madencilerin taleplerinin öne çıktığı bir seyir izlemekte olduğuna dair bir izlenim ediniyoruz” dedi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, “Usule yönelik bir ara verme söz konusu. Davanın seyrini olumsuz yönde etkileyecek bir durum olarak görmüyorum” dedi. Duruşmaya, CHP’den, Parti Meclisi toplantısından dolayı sadece yeni seçilen Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer temsil etti.
3.SAYFA
29 Aralık 2024SPOR
29 Aralık 20243.SAYFA
29 Aralık 2024SPOR
29 Aralık 2024SPOR
29 Aralık 20243.SAYFA
29 Aralık 20243.SAYFA
29 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.