Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2009 yılında 10 yıllığına kiralanan tarihi Sinan Bey Medresesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Belediye tarafından sanat ve mesleki eğitim kurslarının verildiği tarihi Sinan Bey Medresesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen tahliye talebine karşı itiraz davası açtıklarını kaydeden Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü mekanın kapatılmasının binanın harabeye dönmesi olacağını belirtirken, kursiyerler de medresenin kapatılmasını istemediklerini söyledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Şubat 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralanan ve geçmişi 14. yüzyıla kadar giden Şehzadeler ilçesindeki Sinan Bey Medresesi yıllar sonra yeniden kapanma tehlikesi yaşıyor. Yaklaşık 9 yıldır Manisa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (MASMEK)’nın devam ettiği tarihi binada eğitim gören kursiyerler mekanın kapatılmamasını istedi.
Sinan Bey Medresesindeki kursları ziyaret eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Aksoy tarihi mekanın aslına uygun olarak eğitim vermeye devam ettiğini söyledi.
“BURANIN SAHİBİ KURSİYERLERDİR”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, “Maalesef Manisa’da hamamlarımız vardı. Tadilat yaptık, bir kısmı çok kötü durumdaydı. Mesela Türk Ocağı olarak biz Karaköy’deki hamamı alıp restore ederek bir dönem Türk Ocağı olarak devam etmiştik ama bir nedenden dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü bunu elimizden aldı ondan sonra burayı bir işletmeye verdi ve düğün salonu gibi, kahve gibi işletilmeye başlandı. Buralarda amaç toplumun çoğunun kullanmasıdır. Burayı 13 Şubat 2009 tarihinde 10 yıllığına kira karşılığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden tuttuk. Yani bu sözleşmemiz 2019 yılında bitiyor. Şuanda Vakıflar Genel Müdürlüğü ‘Burası bize lazım’ diyerek ucu açık bir şekilde tahliye istedi. Bizim de elimizde sözleşmemiz var. Dolayısıyla bizde mahkemeye gittik. Büyükşehir Belediyesi olarak burada hiçbir zaman şahsi, kişisel çalışmadık. Burası MASMEK, halka açık, her taraftan, her partiden, her düşünceye sahip insanların gelip el sanatı öğrendiği, kendi çağında hem vaktini değerlendirdiği hem de ekonomisine destek yapabileceği kursları açtığımız bir yer. Bizim amacımız bu tip yerleri çoğaltmak, büyütmek. Bizim derdimiz, bizim amacımız, burasının bu aktivitesini hatta daha da geliştirerek nasıl kalabilir. Yani burasını alıp da yarın birisi burada bir düğün salonu, nişan salonu yaparsa bu tarihi havaya da yazık olur diye düşünüyorum. Önemli olan burada bir faaliyet var ve bu faaliyeti halk benimsemiş. Bu tip faaliyetin önünü kesen bir hareket olur. Biz büyükşehir olarak bunu belki başka bir yere taşırız, bunu iptal etmeyiz ama bu havayı bulamayız. Bu, buraya uygun bir hava. Bu mekanı bozduğun zaman bir şey kalmaz. Bu mekan büyükşehir tarafından 10 senedir kendine göre düzenlemesi yapılıyor, boyası yapılıyor, bakımı da yapılıyor. Buranın kapısını kapatın gidin, inanın burayı 3 ay sonra tanıyamazsınız. Muhakkak bir şekilde kapısından birileri girer, içerisi başka amaçlarla kullanılır ve bu güzelim tarihi bina tanınmaz hale gelir. Buranın sahibi kursiyerlerdir” şeklinde konuştu.
Manisa’nın tarihine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Aksoy ise, mekanları canlı tutmak, faaliyetlerle güzelleştirmek gerektiğini söyledi. Kursiyerler ise tarihi binanın eski halini bildiklerini ve zamanında tinerci yuvası olan mekanın kapatılmamasını istedi.
“KENDİ EVİMİZ BİLDİK”
Evi kursa uzak olmasına rağmen Sinan Bey Medresesindeki kursa geldiğini anlatan Vildan Berke isimli kursiyer, “Mekan olarak burayı çok seviyorum. Bir şeyler öğrenmek için 4 yıldan beri buraya devamlı gelip gidiyorum. Buranın kapatılmasını hiçbir zaman istemedik. Kendi evimiz gibi bildik” şeklinde konuştu.
MASMEK Kurslarında kuyumculuk ve naht hocalarından Adil Onur ise şunları söyledi: “Biz bu kurslar açılmadan önce de buradaydık. Yaklaşık 40 yıldır bu binadayım. Daha önce burada bir kuyumculuk geçmişimiz oldu ondan sonra belediyemizle beraber bunu ücretsiz kurslar haline çevirdik. Restorasyonu yapıldı ve halka açıldı ve burada kurslar başladı. Kursiyerler herhangi bir ücret ödemiyor. Bu binanın geçmişi bir okul, medrese. Bize gelen bir söylenti de Fatih Sultan Mehmet’in bile burada ders gördüğü söyleniyor. Bina 14. yüzyılın ortasında başlamış bu bina ve 15. Yüzyılın ortalarında bu binanın imalatı bitmiş. Ondan sonra burası bir medrese olarak kullanılmış. Şuandaki amaç da bir okul değil mi?”
“BİZİM İÇİN TERAPİ GİBİ”
Emekli olan ve katıldığı kursun kendisine adeta bir terapi etkisi yaptığını kaydeden Halil Kaya, “Bizim için burası öncelikle bir terapi amaçlı. Burada kursun ötesinde buraya geldiğimizde psikolojik olarak da rahatlıyoruz. Bunun için buranın kapatılmasını istemiyoruz. Hocamızın da söylediği gibi bir düğün, lokal gibi işletme amaçlı kullanmaktansa bu şekilde kullanılmasının daha uygun olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarihi binada MASMEK tarafından 10 farklı branşta verilen kurslara 2017 yılında 233 kursiyer ve 3 öğretmen ile devam edildiği öğrenildi.
3.SAYFA
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 20243.SAYFA
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 20243.SAYFA
26 Aralık 20243.SAYFA
26 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.