MANİSA’nın Soma ilçesi’nde beyinde su birikmesi olarak bilinen ‘hidrosefali’ hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı yaşayan 20 yaşındaki Emre Kıymaz için ödenen evde bakım parası geçen Nisan ayında kesildi. İki yıl önce emekli olan maden işçisi olan babasının tekrar çalışmaya başlaması gerekçe gösterilip, o zamandan bu yana fazladan ödendiği belirtilen paranın faiziyle 16 bin 605 lira olarak 30 gün içinde geri ödenmesi istendi. Bu parayı ödeyecek güçleri olmadığını belirten anne 38 yaşındaki Hamide Kıymaz, “Her kapı çaldığında icra memurlarının geldiğini sanıp, korkuyoruz. Devlet büyüklerimizden geri istenen paranın iptal edilmesini ve yardıma devam edilmesini istiyoruz” dedi.
Hürriyet Mahallesi’nde yaşayan 43 yaşındaki Halil ile Hamide Kıymaz çiftinin iki çocuğundan Emre Kıymaz hidrosefali hastası olarak dünyaya geldi. Beyinde su toplanması olarak bilinen bu hastalık nedeniyle zamanla başında artan ölçüde büyüme, vücudunda kasılmalar meydana geldi. Kas gücünün kaybı nedeniyle hareket etmekte de zorlanmaya başlayan Kıymaz, yatağa mahkum oldu.
Şu an 20 yaşında olamasına rağmen 3 yaşındaki bir çocuğun bedensel yapısına sahip olan Emre için 6 yıl önce devlet aylık 430 lira evde bakım parası ödemeye başladı. Bu para zamanla 730 liraya kadar yükseldi.
Bu arada maden işçisi olan baba Halil Kıymaz, Soma’daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağından 2 yıl önce emekli oldu. Ancak, oğlunun hastalığı nedeniyle paraya ihtiyaçları olduğu için emekli oldukta 3 ay sonra tekrar madene inmek zorunda kaldı. 67 gün çalıştıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle işten ayrıldı. Geçen yıl bir kez daha madende işbaşı yapan Kıymaz, bu kez 197 gün çalıştı.
BAKIM PARASI KESİLDİ, GELEN YAZI ŞOK ETTİ
Emekli olan Kıymaz’ın tekrar çalışmaya başlaması nedeniyle oğlu için ödenen evde bakım parası geçen Nisan ayında kesilip, durumu bildiren bir yazı gönderildi. Yazıda, Halil Kıymaz’ın emekli olmasından bu yana yani son iki yılda Emre için ödenen evde bakım parasının, faizleriyle birlikte 16 bin 605 lira 46 kuruş olarak 30 gün içinde geri ödemesi, aksi takdirde icra takibi başlatılacağı bildirildi. Yazıyı alınca şoke alan Kıymaz çifti, duruma itiraz etti. Ancak, itirazları reddedildi.
‘YARDIMA DEVAM EDİLSİN’
Anne Hamide Kıymaz, bu parayı ödemelerinin imkansız olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Hesabımıza yatırdılar biz de kullandık. Madem öyle yatırmasalardı. Adresimiz, yerimizi yurdumuz belli. Bugüne kadar neredeydiler? Bu parayı geri ödeyecek gücümüz yok. Eşim emekli olduktan sonra toplam 264 gün çalıştı. Ancak bizden 2 yıl boyunca ödenen evde bakım ücretlerinin iadesi isteniyor. Evimiz kira. Emre 18 yaşından büyük olduğu için artık babasının sigortasından da yararlanamıyor. Bezini, sondasını, ilaçlarını hep kendi imkanlarımızla alıyoruz. Çarşaflarının iki günde bir değiştirilmesi gerekiyor. Tüm bunları eşimin 970 lira olan emekli maaşı ile nasıl karşılarız? 16 yaşındaki kızım S.’yi maddi imkansızlıklardan ortaokuldan sonra okutamadık. Evde, ağabeyine bakıyor. Bel ve karaciğerimdeki rahatsızlıklan nedeniyle ben toplam 5 ameliyat geçirdim. Buna rağmen eve bir katkım olsun diye zeytin toplamaya gidiyorum. Eşim kredi çekmişti. Onun borçlarını ödüyor. Zaten çaresiz bir durumdayken bir de böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Her kapı çaldığında icra memurlarının geldiğini sanıp, korkuyoruz. Devlet büyüklerimizden geri istenen paranın iptal edilmesini ve yardıma devam edilmesini istiyoruz.”
EMEKLİ OLUP ÇALIŞTIĞI İÇİN
Aile reisinin emekli maaşının yanı sıra çalışıp ayrıca ücret alması nedeniyle, yönetmeliğin belirlediği gelir düzeyine aştığı için yönetmelik gereği evde bakım ücretinin kesildiğini belirtildi. Devlet evde bakım ücretini her yıl yeniden belirliyor. 2014 yılında 769 TL evde bakım ücreti ödeniyor.
3.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.