MANİSA’nın Yunusemre İlçesi’nde operasyon düzenleyen zabıta, besiciliğin sürdüğü bir ahırda, hayvan yemiyle ve sağlıksız bir şekilde gerçekleştirilen kaçak ekmek üretimine son verdi. İşletme sahibine para cezası kesilirken, ahır mühürlendi. Sağlıksız ortamda üretilen ekmekler ve un gibi malzemelere el konuldu.
Barbaros Mahallesi Dolgun Küme Evleri Mevkii’ndeki bir ahırın fırına dönüştürülerek kaçak ekmek üretimi yapıldığını öğrenen Yunusemre Zabıta Müdürlüğü ekipleri, çalışma başlattı. Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin de desteğiyle ahıra bugün saat 01.00 sıralarında baskın düzenlendi. Yunusemre Belediyesi Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar öncülüğündeki yaklaşık 20 kişilik ekip, çevresindeki çitlerden atlayarak ahıra ulaştı. Ekmek yaparken bir anda karşılarında ekipleri gören iki çalışanın şaşkınlığı yüzüne yansıdı. Zabıta ekipleri, tesiste inceleme yaptı. Salihli ekmeği üretildiği belirlenen kaçak fırında küflü ürünler göze çaptı. Yapılan incelemede beyaz un içine ekmeği renklendirmek amacıyla hayvan yeminin de karıştırıldığının belirlendiği belirtildi.
İLGİNÇ DİYOLOGLAR
Suçüstü yakalanan iki çalışanın aralarında yaptığı konuşmada “Ya biz de geçen dün akşam konuşmuştuk. Ne şartlarda ve ne tür ortamda ekmek üretiyoruz” demeleri sağlıksız üretim yaptıklarının bilincinde olduğunu ortaya koydu. Ahır mühürlenirken, sağlıksız ortamda üretilen ekmeğin dışında üretimde kullanılan un gibi malzemelere el konuldu. Ahırın sahibi ve kaçak fırını işlettiği belirlenen Y.A. hakkında ise yasal işlem yapıldı. Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de kayıtsızlıktan ve insan sağlığına uygun üretim yapılmadığından yaklaşık 15 ila 30 bin arası para cezası uygulanacağını dile getirdi. Zabıta ekiplerinin de 2 ila 3 bin lira arasında para cezası keseceği kaydedildi. Ahır, mühürlendi.
“HAYVAN YEMİ KULLANIYORLAR”
Kalitesiz un olarak tabir edilen beyaz unun içine ekmeği renklendirmek amacıyla hayvan yemi kullanıldığının belirlendiğini söyleyen Zabıta Müdürü Şişmanlar, “Birkaç gündür takip ettiğimiz işletmenin kaçak bir şekilde imalat yaptığını tespit ettik. Yapılan operasyonda sağlıksız ortamı ve şartları herkes gördü. Halkın sağlığı ile oynayan işyerlerini ve bu şekilde imalat yapan yerleri her ne şartlarda olursa olsun sonuna kadar takip edeceğiz. Bu bizim görevimiz. Elimizden gelenin en iyisi neyse de yapacağız. Çünkü halkımızın sağlığı bizim için çok önemli. Biz bu süreçte Yunusemre belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak, bütün fırınları denetliyoruz. Gece ekiplerimiz fırınların imalat saatlerinde tek tek bütün fırınları denetleyerek hijyen kontrolü yapıyoruz. Bizim önemli olan bu. Birçok hastalık bu gıda maddelerinden bulaşıyor. Bunun önüne geçmek için de sık sık denetimlerimiz devam edecek” diye konuştu.
PARA CEZASI KESİLDİ
Kaçak işletmenin sahibine yasal işlemlerin yapıldığını söyleyen Zabıta Müdürü Şişmanlar, “Ruhsat harici faaliyetten bir işlem yapılacak. Belediye olarak mühürleme işlemi yaptık. Ayrıca kaçak üretim ve sağlıksız ortamda üretim konusunda bir işlem yapacağız. Belediye olarak yaklaşık 2 ila 3 bin lira arasında bir ceza keseceğiz. İmalat edilen 182 adet altılı ekmeklere el koyduk. Fırını, ocağı ve binayı tamamen mühürlüyoruz. Tekrar buraya gelip açma gibi şansları yok. Eğer açarlarsa savcılığa suç duyurusunda bulanacağız. Bu şartlarda baskını yapmış olmasaydık bu ekmekler satılacaktı. Burada günlük olarak 12 bin adet ekmek üretiliyor. Bu ekmekler pazarlarda, marketlerde ve bakkallarda satılıyor. Bu ekmekler sağlıksız ortamda depolanıyor, sağlıksız bir şekilde poşetleniyor. Nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde nerede imal edildiği yazılmayan ekmekleri halkımızın almasını istemiyoruz. Bu konuda halkımızı uyarıyoruz” dedi.
3.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.