DOLAR 34,1728 -0.05%
EURO 37,1612 -0.16%
ALTIN 2.939,300,44
BITCOIN 23237451,23%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’li Özel ” Yüzleri Dahi Kızarmadı”

CHP’li Özel ” Yüzleri Dahi Kızarmadı”

ABONE OL
Temmuz 17, 2014 12:11
CHP’li Özel ” Yüzleri Dahi Kızarmadı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL: “YÜZLERİ DAHİ KIZARMADI”

Plan Bütçe Komisyonu’nda AKP tarafından verilen bir önergeyle rödovansçı ya da hizmet alımıyla çalışan 9 firmaya bir yıllık tutarı yaklaşık 250 milyon TL olan fiyat farkı ödenmesi için Bakanlar Kurulu’na yetki verildi. Bu yetki, Meclis’te görüşmeleri 38 gün süren torba yasa tasarısında firmaların, madenlerle ilgili yapılan düzenlemelerden kaynaklanan zararlarının devlet tarafından ödenmesi için kullanılacak. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise konuyu sert bir dille eleştirdi ve “AKP’lilerin  “yaşam odası” önergemizi reddederken yüzleri dahi kızarmamış ama işverene bir kalemde 250 milyon lira aktarırken elleri hiç titremiyor.” dedi.

MADEN ŞİRKETLERİNE 1 YILDA 250 MİLYON TL!

Plan ve Bütçe Komisyonunda geçtiğimiz hafta rödövançı ya da hizmet alımıyla çalışan şirketlerin yasadan kaynaklanan maliyet artışının karşılanması için Bakanlar Kurulu’na verilen yetki büyük tartışma yarattı. Muhalefet partileri ise TKİ’den doğacak bu maliyet artışına ilişkin bir etki analizi istedi ve 9 maden şirketine ödenecek rakamın 250 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Bu analize göre; Soma’nın en büyük rödovansçısı İmbat A.Ş.’nin 91 milyon TL daha fazla para almasına karar verilirken, onu 86 milyon TL ile facianın meydana geldiği ocağı işleten Soma A.Ş. izledi.

ÖZEL’DEN TEPKİ

Özel yaşam odaları önerisini reddeden ama maden şirketlerine 250 Milyon TL aktarmayı kabul eden iktidar yetkililerini sert bir dille eleştirdi.

Komisyonda görüşmeler sırasında yapılan bu düzenlemeye itirazda bulunan CHP’li Özgür Özel, bu maddenin Torba Yasa’da yapılan değişiklikler ile artan işçilik maliyetlerinin firmaların karını düşüreceği öngörülerek TKİ ve Hazine’nin üzerine alması anlamına geldiğini ifade etti.

FACİAYI FIRSATA ÇEVİRDİLER

Özel konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

“Torba Kanun’la madenlerle ilgili alınacak işçi ve iş güvenliği tedbirlerinin işverene yük olmasın diye, bunu işveren ödemesin, biz ödeyelim’ diye bu düzenlemeyi getiriyorlar. Meclis’ten geçmeden, kanun çıkarmadan oluşmamış zararı, ‘Biz ödeyelim’ diyorlar. Soma Madencilik’in cebine 86 milyon, İmbat’ın cebine ise 90 milyon girecek. Bu, sözleşmenin sürdüğü her yıl için geçerli olacak. Yani bunlar yıllık maliyetler ve şirketlere ödenecek rakamlar. Aslında Torba Yasa’yla işçi maliyetin arttığı da yok. Maden şirketleri facia sayesinde hayatları boyunca alamayacakları kıyağı almış oluyor böylece.”

 

 

500 YAŞAM ODASI YAPILIRDI

“Daha zarar oluşmadan, ‘Bu zararı ben karşılamalıyım’ diyorlar. Üstelik ortalama maliyeti 200 bin TL olan  yaşam odaları konusunda “sıkıntı olur” diye düşünerek önergemizi reddediyorlar ama sadece 1 yılda 500 yaşam odası yapılabilecek parayı şirketlere her yıl aktarmayı kabul ediyorlar.

YÜZLERİ DAHİ KIZARMADI

“Bir tarafta bizim verdiğimiz “yaşam odası”na ilişkin önergemiz, diğer tarafta maden şirketlerinin zararlarının telafisine ilişkin bu önerge. Yaşam odalarını reddeden, maden şirketlerinin zararlarını telafi etmeyi ise kabul eden AKP’nin tercihi ortadadır! AKP’lilerin yaşam odası önergemizi reddederken yüzleri dahi kızarmamıştır. İşçinin canı için para bulamıyorlar, yüksek maliyet getireceği için yaşam odaları kurulmasını engelliyorlar ama işverenlere bir kalemde 250 milyon lira aktarırken elleri hiç titremiyor. Şimdi yaptıkları da faciayı fırsata çevirmektedir. Hem birikmiş borçlar sıfırlandı, hem de maliyet arttı bahanesiyle kıyak yapıldı.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.