DOLAR 34,1728 -0.05%
EURO 37,1612 -0.16%
ALTIN 2.939,300,44
BITCOIN 23237451,23%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özgür Özel “Tarım Bakanı Çiftçinin Yüzüne Nasıl Bakacak”

Özgür Özel “Tarım Bakanı Çiftçinin Yüzüne Nasıl Bakacak”

ABONE OL
Mayıs 4, 2014 21:16
Özgür Özel “Tarım Bakanı Çiftçinin Yüzüne Nasıl Bakacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖZGÜR ÖZEL: “TARIM BAKANI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNE NASIL BAKACAK?”

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel geçtiğimiz hafta Mecliste görüşülen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda bir konuşma yaptı ve çiftinin sorunlarını dile getirdi. CHP’li Özel hem  Manisa’daki çiftçilerinin sorunlarını hem de tarımda  son 12 yılda meydana gelen tahribatı dile getirerek Tarım Bakanı Mehdir Eker’e yüklendi. Özel Tarım Bakanının geçen sene Manisa’ya gelip sözler verdiğini ama bu sözlerini tutmadığını hatırlatarak; “çiftçinin yüzüne nasıl bakacaksınız” diye sordu.

 

Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasının önüne geçilmesini önleyen Kanun Tasarısında söz alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel bölünmenin sadece miras yoluyla olmadığını vurguladı. Özel çiftçinin borç yüzünden topraklarını parça parça satmak zorunda kaldığını ifade ederek şunları söyledi:

ÇİFTÇİNİN SORUNLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

“Toprak bölünüyor, miras yoluyla toprak bir sefer bölünüyor ama aslında -ben Manisa’da ve ağırlıklı olarak tarımla uğraşılan bir kentin milletvekili olarak biliyorum ki- her geçen gün biraz daha yoksullaşan, biraz daha ekonomik olarak zorluk çeken çiftçiler borcunu ödeyebilmek için, kredi borçlarını kapatılabilmek için, çocuklarının eğitim giderlerini karşılayabilmek için veya evladına düğün yapacak, evlendirecek bu masrafları karşılamak için ya da ani bir sağlık sorunuyla baş edebilmek için parça parça her sene toprak satıyorlar zaten. Örneğin Manisa’nın Hacıaliler’inde, Çobanisa’sında 50 dönüm yeri olan 45’e, 40’a, 35’e düşerken her sene 5’er dönüm, 5’er dönüm borcunu kapatmak için veya diğer söylediğim sebeplerden toprağını satıyor. O zaman buna engel olmak da çok önemli bir şey. Bunu nasıl yapacağız? Çiftçiyi destekleyerek yapacağız.” dedi.

AKP MİLLETVEKİLLERİ TÜTÜNÜ BİTİRMEKLE ÖVÜNÜYOR

CHP’li Özel:

“Çiftçinin çok ciddi sorunları var özellikle son on yıldaki tarım politikaları yüzünden. AKP milletvekilleri zaman zaman Manisa’da övünüyorlar. Akhisar’dan bir milletvekili diyor ki: “Biz, dönemimizde çiftçiyi tütün derdinden kurtardık.” Bu, ciddi bir sıkıntı. ”

MISIRDA GİRDİ MALİYETLERİ 415 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ

“Pamuk bitti, Çukurova’yla birlikte dünyanın göz bebeği pamuğumuz bitti. Zeytinde 2005-2013 arasında giderler yüzde 100 ile yüzde 250 arasında arttı ama on yıl önceki fiyatlardan zeytin satılıyor. Herkes darıya sığındı, darı üretimi yapıyor, mısır üretimi yapıyor; toprağı yoran bir üretim. Girdi maliyetleri o kadar yüksek ki; 415 liraya mal ettiği mısırı 560 liraya şanslı olanlar sattı, neminden bahane bulunanlar maliyetine bile mısırı veremez duruma geldiler. ”

TARIM BAKANI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNE NASIL BAKACAK?

“Üzüm” dediğimizde, Sayın Eker geçen sene geldi, Manisa’ya davet ettik, Sarıgöl’ün Çanakçı’sı, Alaşehir’in Subaşı’sında dondan sonra toplantılar yaptı, söz verdi, “Zarar karşılanacak, devlet arkanızda, sigortalı, sigortasız diye bakmayacağız. Ağlamayın anneciğim.” dedi, fotoğrafları yayınlandı basında. Anneler ağlamaya devam ediyor. TARSİM’i olmayana bir kuruş para ödemediler. Ben gittim Subaşı’na, Sayın Eker bir daha Subaşı’na gelebilir mi, bir daha Sarıgöl’e gelebilir mi, o bir merak konusu. Bir gelsin bakalım da ne diyor o teyze bir görsün.  Kuru üzümde 5 liralık fiyat, İran’dan gelen kaçak üzüm yüzünden 2,5 lira oldu. Tamamında Manisa’daki AKP siyasetçilerinin birinci dereceden sorumluluğu var. Yaş üzüm: Rusya’yla bozulan ilişkilerden dolayı ciddi şekilde -yüzde 80’ini Rusya’ya satıyorduk- fiyat kaybetti, zor durumdayız. Şimdi geldiğimiz noktada, daha geçen günlerde Karaoğlanlı, Bozköy, İğdecik ve Çobanisa’daki doludan dolayı büyük bir felaket var. TARSİM oraları 2011’de korumamıştı. Kimse TARSİM yaptırmamış. Şimdi diyorlar ki: “Borcu olanın borcunu öteleriz.” Borcu olmayan bu seneyi nasıl geçirecek? Mutlaka faizsiz krediyle desteklenmesi gerekir. ”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.