MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, TARİŞ’e kuru üzüm alımında kullanılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 100 milyon lira kaynak aktarılmasına yönelik kanun teklifi verdi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY’ın 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine göre; “ Kuru üzüm fiyatlarında üreticinin ve ülkemizin aleyhine işleyen fiyat istikrarsızlığını gidermek ve kuru üzüm üreticilerinin ve ihracatının desteklenmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (TARİŞ) 100 milyon TL kaynak aktarılmaktadır. TARİŞ kaynağı kuru üzüm satın alma ve satın alınan kuru üzümlerin nakliye, ilaçlama, bakım ve depolama giderleri kullanacak. TARİŞ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından aldığı kaynak ile satın aldığı kuru üzümlerin satışından elde edeceği hasılatı, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere hazine hesaplarına aktaracak. ”
Türkiye’nin dünya kuru üzüm üretiminde birinci sırada olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Türkiye, dünya üzüm üretiminde 6’ncı, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında ise, yüzde 25’lik payla birincidir. Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 88’i, sofralık üzümün yüzde 16’sı Manisa’da üretilmektedir. Sadece Manisa’da 100 bin aile geçimini üzümden sağlamaktadır. Kuru üzüm ihracatından 2012-2013 sezonunda 520 milyon, 2013-2014 sezonunda 453 milyon dolar döviz elde edilmiştir. 2013-2014 sezonunda sadece Alaşehir Gümrük Kapısından 190 bin ton yaş üzüm ihraç edilerek 140 milyon dolar döviz sağlanmıştır.” dedi.
Yüksek rekolte açıklamaları nedeniyle üzüm fiyatları düşüyor
Her hasat dönemi öncesindeki yüksek rekolte açıklamaları nedeniyle üzüm fiyatlarının düştüğünü söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Her hasat dönemi öncesinde üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönündeki açıklamalar nedeniyle üzüm fiyatları düşmekte, borç içindeki çiftçiler de üzümlerini ucuza satmak zorunda kalmaktadır. 2013-2014 sezonunda kuru üzüm rekoltesi 242 bin ton olarak açıklanmış ancak rekolte 175 bin ton olarak gerçekleşmiştir. 2014-2015 sezonunda kuru üzüm rekoltesi 328-350 bin ton olarak açıklanan kuru üzüm rekoltesinin yaklaşık 240 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Yüksek rekolte açıklamaları nedeniyle 2013-2014 sezonunda 5,7 liraya çıkan kuru üzüm fiyatı 2 lira 45 kuruşa düşmüştür.” dedi.
Yaş üzüm 12 yıl önceki fiyatlara satılıyor
Yaş üzümün on iki yıl önceki fiyatlara göre satıldığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin kuru üzüm fiyatlarına göre yaş üzüm fiyatları belirlenmektedir. Üzümler ağustos ayında toplanmaya başlanırken kuru üzüm fiyatları eylül ayında açıklandığı için üreticiler üzümlerini yaş veya kurutmalık satma konusunda ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Fiyatların geç açıklanması, olgunlaşmamış üzümlerin ihraç edilmesi ve ihracat teşvikinin düşük olması nedeniyle yaş üzüm fiyatları düşmektedir. 2002 yılında kilogramı 70-80 kuruş olan yaş üzümün kilogramı bugün 70 kuruş ile 100 kuruş arasındadır. Suma fabrikalarının özelleştirilmesinden dolayı sumalık (şaraplık) üzümün kilosu 25 kuruşa düşmüştür. Yaş üzüm için sadece ihracatçıya destek primi verilmektedir. Üretici destek priminden yararlanamamaktadır. Yurtdışından kaçak olarak getirilen üzümler hem iç piyasada fiyatın düşmesine neden olmakta hem de Türk üzümünün içine karıştırılarak yurt dışına satılıp kalitemizi tehdit etmektedir.” dedi.
AKP üzüme destek verilmesine yönelik teklifimizi kabul etmedi
MHP’nin üzümün desteklenmesine yönelik teklifinin AKP tarafından reddedildiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ 18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Kanun ve 17/6/2009 tarihli 5909 sayılı Kanun ile; 4749 sayılı Kamu Finansmanı Kanununa geçici maddeler eklenerek TMO’ya arz fazlası fındık sorununu çözmek için 1 milyar TL kaynak aktarılırken TARİŞ’e arz fazlası çekirdeksiz kuru üzümün finansmanında kullanılmak üzere 80 milyon TL’lik kaynak aktarılmasına yönelik teklifimiz AKP tarafından reddedilmiştir.”
AKP döneminde TARİŞ’e hiçbir kamu desteği verilmemiştir
AKP döneminde TARİŞ’e üzüm alımı için hiçbir destek verilmediğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin faaliyetlerini yeniden düzenleyen 4572 sayılı Kanun 16 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile o dönemde Dünya Bankasından sağlanan kredi desteği ile Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARİP) hayata geçirilmiş ve bu proje kapsamında tarım satış kooperatifleri ve birliklerini Yeniden Yapılandırma Dönemi başlamıştır. 2000 yılında ARİP projesi çerçevesinde Dünya Bankasından alınan krediyle oluşturulan toplam 250 milyonluk DFİF kredisi, Yeniden Yapılandırma Kurulu marifetiyle 2000-2008 yılları arasında ürün alım finansmanında kredi olarak kullandırılmıştır.” dedi.
TARİŞ kaynak yetersizliği nedeniyle üzüm alımı yapamıyor
Tariş’in kaynak yetersizliği nedeniyle üzüm alımı yapamadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ 2007 yılından beri Devletten DFİF kredisi dahil hiçbir yardım alamayan ürün alımını ve diğer faaliyetlerini kendi öz kaynakları ve özel banka kredileriyle gerçekleştiren Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (TARİŞ) öz kaynakları erimeye başlamıştır. Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği kaynak yetersizliği nedeniyle piyasayı regüle edecek alım yapamamakta bu nedenle de üzüm fiyatları düşmektedir. Nitekim, 2002-2003 sezonunda üretilen 231 ton kuru üzümün yüzde 33’nü yani yaklaşık 76 bin tonunu alan Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2012-13 sezonunda üretilen 242 bin ton kuru üzümün ise ancak yüzde 6,7’sini yani 16 bin tonunu alabilmiştir.”
TARİŞ’e üzüm alımında kullanılmak üzere 100 milyon TL kaynak verilsin
Kuru üzüm alımında kullanılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığından TARİŞ’e 100 milyon TL kaynak aktarılmasına yönelik kanun teklifi veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Kanun teklifimizle; kuru üzüm fiyatlarında üreticinin ve ülkemizin aleyhine işleyen fiyat istikrarsızlığını gidermek ve kuru üzüm üreticilerinin ve ihracatının desteklenmesini amacıyla kuru üzüm satın alabilmesi ve satın alınan kuru üzümlerin nakliye, ilaçlama, bakım ve depolama giderlerinin karşılanması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesinden Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (TARİŞ) 100 milyon lira ödenek aktarılmaktadır. TARİŞ bu kapsamda satın aldığı kuru üzümleri 2015 yılı sonuna kadar satılamaz ise, TARİŞ’in bu kuru üzümlerin nakliye, ilaçlama, bakım ve depolama hizmetleri için ihtiyaç duyacağın kaynak, müteakip yıllarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesine bu amaçla tefrik edilen ödenekten karşılanacaktır. Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği; Gümrük ve Ticaret Bakanlığından aldığı kaynak ile satın aldığı kuru üzümlerin satışından elde edileceği hâsılatı, tahsilatı takip eden ayın on beşine kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere hazine hesaplarına aktarılacaktır. TARİŞ’e kuru üzüm alımında kamu desteği verilmesine yönelik hiçbir kanuni engel yoktur. Eğer AKP hükümeti bu teklifimizi kabul ederse TARİŞ piyasadaki fazla kuru üzümü alacak bu da kuru üzüm fiyatlarının tekrar yükselmesini sağlayarak üzüm üreticilerimizin mağduriyetini önleyecektir.” dedi.
3.SAYFA
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 20243.SAYFA
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 20243.SAYFA
25 Aralık 20243.SAYFA
25 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.