MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, organik üretimin arttığını söyleyerek yurtdışına tavuk ve yumurta ihracatı yapıldığını belirtti.
Manisa’da tavukçuluk sektörünün ilerlediğini dile getiren Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, hem yumurta hem de besi tavukçuluğu yapıldığını ve 840 tane tavuk işletmesi bulunduğunu açıkladı. Yaklaşık bin 900 kümese sahip olduklarını açıklayan Müdür Çebi, “27 milyon besi tavuk, 4 milyon da yumurta tavuğu var. 2015 yılı itibariyle 328 bin ton beyaz et üretimi olmuş, 1 buçuk milyarın üzerinde de yumurta üretimi var” dedi. Üreticilerin organik tavuk ve yumurta üretimine yöneldiğini kaydeden Çebi, yılda ortalama 14 milyon civarında organik yumurta üretiminin yapıldığını söyledi. Üretilen organik tavuk ve yumurtanın yurtdışına ihraç edildiğini belirten Çebi “Sadece konvansiyonel değil üreticiye daha çok kar getiren organik tavukçuluğa yöneldik. Konvansiyonel üretime göre organik üretim üreticiye yüzde 50’nin üzerinde kar getiriyor. Manisa’da 14 milyon civarında da organik yumurta üretimi var. Bu her geçen yıl artıyor. 400 bin de organik tavuk var. 800 tonun üzerinde de organik tavuk eti üretiyoruz. Manisa’da 18 üreticiyi organik yumurta, 16 çiftçi de organik tavuk üretimi yapıyor. Manisa bu konuda önde illerden bir tanesidir. Talep de giderek artıyor. Organik üretimi daha çok yurt dışına satıyoruz” diye konuştu
KADİFE TARLALARI KURULDU
Organik yumurtalar için süs bitkisi ve çelenk süslemede daha çok kullanılan kadife çiçekleri tarlası kurulduğunu açıklayan İl Müdürü Hasan Çebi, Turgutlu’da üreticilerin kadife çiçekleri ektiğini belirterek, tavukların yemlerine katılan kadife çiçeği özlerinin yumurtaların hem daha lezzetli olmasını hem de sarısının renginin koyuluğunu sağladığını söyledi. Çebi, “Kadife çiçeği yumurtanın sarısının rengini ayarlamak için üretiliyor. Tavuklara yemle birlikte veriliyor. Yumurta sarısının renk tonu istendiği gibi ayarlanıyor. Kadife sarının yanında turuncu rengi de var. Birbirlerine karıştırarak renk tonu ayarlanıyor. Kadife çiçeği tavuklar için ekiliyor. Daha eskiden sarı mısırla yapılıyordu. Şimdi kadife çiçeğine döndü” dedi.
3.SAYFA
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 20243.SAYFA
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 20243.SAYFA
24 Aralık 20243.SAYFA
24 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.