MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, organik tarım alanında yüzde 100 artış sağlayarak, tüm ürünlerde kalıntısız ve kaliteli ürün elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye İstatistik Enstitüsü Manisa Bölge Müdürlüğü tarafından, ‘İstatistikler Işığında Manisa’da Meyveciliğin Bugünü ve Geleceği’ konulu panel düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün toplantı salonunda düzenlenen panele Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumoğlu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.
TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Manisa’da 33 çeşit meyve üretimi yapıldığını ve bunlardan en önemlisinin üzüm olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de kurutmalık üzümün yüzde 90’ının Manisa’da üretildiğini söyleyen Akyol, yıllara göre bakıldığında Manisa’da kuru üzüm üretiminin 1 milyon 26 bin ton ile 856 bin ton arasında yapıldığını kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, dünyadaki meyvecilik üretiminde Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve Endonezya yer alırken Türkiye’nin 8’inci sırada yer aldığını ve Türkiye’de meyve üretiminin dünyadaki payının yüzde 2.4’e denk geldiğini söyledi. Türkiye içindeki meyvecilikte 462 bin hektar bağ alanı olduğunu ve bunun 75 bin 400 hektarının Manisa’da bulunduğunun altını çizen Çebi, “Dünyada bizim kalitemizde üretilen üzümün alanına yaklaşan bir alan daha bulunamamıştır. İran’da ve Çin’de üretilen üzümlerin kalitesi bile bizim ürettiğimiz üzümün kalitesine yaklaşamamıştır. En önemli hedefimiz organik tarım alanında yüzde 100 artış sağlayarak, Manisa’yı Türkiye’nin başkenti yapmak. Meyveciliği tamamen organik tarıma geçirmeliyiz. Tüm ürünlerde kalıntısız ve kaliteli ürün elde etmek hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.
“BASINÇLI SU PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEMİZ LAZIM”
Toplantıda söz Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, Manisa’da yıllık 6 milyar TL getirisi olan meyve ve sebze sektörüne sahip olunduğunu söyleyerek “Özellikle tarım arazilerinde basınçlı su projesini hayata geçirmemiz lazım. Ardından ilimizdeki organik tarımı yaygınlaştırmamız gerekir. Organik tarım ile üstün, verimli ve katma değeri yüksek olan ürünlerimizi daha net bir şekilde ortaya çıkarabiliriz” diye konuştu.
Panelin moderatörü CBÜ Alaşehir MYO Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın ise dünyadaki organik tarım yarışında yer alınması gerektiğini savundu. Sağlıklı ve güvenilir gıdanın artık dünyada önemli hale geldiğini hatırlatan Aydın, “Bu nedenle Manisa olarak özellikle meyvecilikte ‘varız’ dememiz gerekir. Önümüzdeki günlerde İzmir’de Organik Tarım Fuarı var. Manisa olarak biz de buna katılacağız” diye konuştu.
3.SAYFA
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 20243.SAYFA
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 20243.SAYFA
28 Aralık 20243.SAYFA
28 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.