DOLAR 38,1321 0.1%
EURO 43,7590 1.51%
ALTIN 4.091,173,45
BITCOIN 32202350,59%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Manisa Kuru Domatesiyle Avrupada Söz Sahibi

Manisa Kuru Domatesiyle Avrupada Söz Sahibi

ABONE OL
Ağustos 15, 2014 07:21
Manisa Kuru Domatesiyle Avrupada Söz Sahibi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’da

binlerce dekar alanda yetiştirilen domateslerin kurutulduğu alanları gezerek, ihracat

yapan işletmelerde incelemelerde bulundu

Manisa’da binlerce dekar alanda yetiştirilen domateslerin kurutulmasına

başlandığını açıklayan İl Müdürü Hasan Çebi, “İl genelinde 2013 yılında yaklaşık

135 bin dekarlık alanda 900 bin tona yakın sofralık ve salçalık domates üretilmiş ve

yaklaşık 210 milyonluk üretim değeri bulmuştur. Daha çok salçalık olarak üretilen

domateslerin tercih edildiği kurutma işlemi sonrasında, Avrupa ülkeleri ve ABD’ne

2013 yılında 4.631.162 kg. kurutulmuş domates ihraç edilmiştir. 2014 yılında

ise Ağustos ayı itibariyle kuru domateste 485.673 kg. ihracat gerçekleşmiştir. Bu

rakam hasat süresinin devam etmesiyle daha da yükselecektir” dedi.

Bir tarım şehri olan Manisa’nın Doğu ve Güneydoğu’dan gelen mevsimlik

işçilere de istihdam imkanı sağladığını ifade eden Çebi, “Her yaştan işçiler

tarafından kesilerek yere serilen domatesler 6 ile 8 gün arasında su oranı yüzde

13-14 civarına düşünceye kadar kurutuluyor. İşçiler tarafından bu kurutma işlemi

1 ay ile 45 gün arasında devam ediyor. Satılacak ülkeye göre tuzla veya kükürtle

kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Tuzla kurutulan domatesler daha çok Almanya,

İtalya, İngiltere ve Yunanistan, kükürtle kurutulan domatesler ise ABD, Hollanda,

Danimarka ve İsveç başta olmak üzere AB ülkeleri ile dünyanın çok sayıda

ülkesine ihraç ediliyor. İlden yurt dışına gerçekleştirilen ihracat her geçen yıl daha

da artıyor” dedi.

Son yıllarda dünya ve Avrupa ülkelerinin kuru domatese talebinin arttığını

ve bu talebi karşılama konusunda Manisa’nın da ciddi oranda Avrupa pazarında

söz sahibi olduğunu belirten Çebi, “Manisa, domates üretiminde söz sahibi illerin

başında geliyor. İklim şartlarının uygun olması sebebiyle domateslerin büyük bir

kısmı taze olarak bir kısmı da kurutularak ihraç ediliyor. Sezonunda üretilerek

kurutulan domatesler, tat, koku ve aroma bakımından daha lezzetli oldukları için ,

bu sezonda kurutulan domatesler daha çok tercih sebebi oluyor” dedi.

İhracatta artan talep karşısında her geçen gün yeni tesislerinde de

kurulduğunu söyleyen Çebi, “Avrupa ülkelerinin kuru domatese olan talebi

her geçen gün artıyor. Bu da üretim alanlarının genişlemesine yol açıyor. Yeni

domates işleme tesislerinin kurulmasıyla ekim alanlarında da bir artış söz konusu

olmaktadır” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r