Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’da
binlerce dekar alanda yetiştirilen domateslerin kurutulduğu alanları gezerek, ihracat
yapan işletmelerde incelemelerde bulundu
Manisa’da binlerce dekar alanda yetiştirilen domateslerin kurutulmasına
başlandığını açıklayan İl Müdürü Hasan Çebi, “İl genelinde 2013 yılında yaklaşık
135 bin dekarlık alanda 900 bin tona yakın sofralık ve salçalık domates üretilmiş ve
yaklaşık 210 milyonluk üretim değeri bulmuştur. Daha çok salçalık olarak üretilen
domateslerin tercih edildiği kurutma işlemi sonrasında, Avrupa ülkeleri ve ABD’ne
2013 yılında 4.631.162 kg. kurutulmuş domates ihraç edilmiştir. 2014 yılında
ise Ağustos ayı itibariyle kuru domateste 485.673 kg. ihracat gerçekleşmiştir. Bu
rakam hasat süresinin devam etmesiyle daha da yükselecektir” dedi.
Bir tarım şehri olan Manisa’nın Doğu ve Güneydoğu’dan gelen mevsimlik
işçilere de istihdam imkanı sağladığını ifade eden Çebi, “Her yaştan işçiler
tarafından kesilerek yere serilen domatesler 6 ile 8 gün arasında su oranı yüzde
13-14 civarına düşünceye kadar kurutuluyor. İşçiler tarafından bu kurutma işlemi
1 ay ile 45 gün arasında devam ediyor. Satılacak ülkeye göre tuzla veya kükürtle
kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Tuzla kurutulan domatesler daha çok Almanya,
İtalya, İngiltere ve Yunanistan, kükürtle kurutulan domatesler ise ABD, Hollanda,
Danimarka ve İsveç başta olmak üzere AB ülkeleri ile dünyanın çok sayıda
ülkesine ihraç ediliyor. İlden yurt dışına gerçekleştirilen ihracat her geçen yıl daha
da artıyor” dedi.
Son yıllarda dünya ve Avrupa ülkelerinin kuru domatese talebinin arttığını
ve bu talebi karşılama konusunda Manisa’nın da ciddi oranda Avrupa pazarında
söz sahibi olduğunu belirten Çebi, “Manisa, domates üretiminde söz sahibi illerin
başında geliyor. İklim şartlarının uygun olması sebebiyle domateslerin büyük bir
kısmı taze olarak bir kısmı da kurutularak ihraç ediliyor. Sezonunda üretilerek
kurutulan domatesler, tat, koku ve aroma bakımından daha lezzetli oldukları için ,
bu sezonda kurutulan domatesler daha çok tercih sebebi oluyor” dedi.
İhracatta artan talep karşısında her geçen gün yeni tesislerinde de
kurulduğunu söyleyen Çebi, “Avrupa ülkelerinin kuru domatese olan talebi
her geçen gün artıyor. Bu da üretim alanlarının genişlemesine yol açıyor. Yeni
domates işleme tesislerinin kurulmasıyla ekim alanlarında da bir artış söz konusu
olmaktadır” dedi.
3.SAYFA
03 Ağustos 2025SPOR
03 Ağustos 20253.SAYFA
03 Ağustos 2025SPOR
03 Ağustos 2025SPOR
03 Ağustos 20253.SAYFA
03 Ağustos 20253.SAYFA
03 Ağustos 2025