DOLAR 34,1728 -0.05%
EURO 37,1612 -0.16%
ALTIN 2.939,300,44
BITCOIN 23237451,23%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

Manisa iş dünyasından iklim krizi uyarısı!

Manisa iş dünyasından iklim krizi uyarısı!

ABONE OL
Ağustos 30, 2024 13:44
Manisa iş dünyasından iklim krizi uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Yılmaz Ağustos ayı olağan meclis toplantısında iklim krizinin tarım üzerindeki etkilerine değinerek bir an önce yeni şartlara uyum sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. Ekonomide ise iş dünyasının ucuz krediye ulaşması gerektiğini söyledi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Gencay Esendağ başkanlığında gerçekleşen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülüp karara bağlandı.

BAŞKAN YILMAZ; “30 AĞUSTOS TÜRK MİLLETİ’NİN VAR OLMA MÜCADELESİNİ ZAFERLE TAÇLANDIRMASIDIR”

Toplantıda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Yılmaz; “Bilindiği üzere ağustos ayı milletimiz açısından önemli zaferlerin yaşandığı bir aydır. Bunlardan biri Malazgirt meydan muhaberesi ve şüphesiz büyük taarruzdur. 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan, Malazgirt ovasında, ordusunun beş katı büyüklüğündeki Bizans ordusunu yenmiş, Türklere Anadolu’nun kapılarını açmıştır. Anadolu vatanımız olmuştur. Bin yıldan beri bize vatan olan bu topraklar, birinci dünya savaşından sonra ortaya çıkan anlaşmalarla parçalara ayrılmıştır. Vatanımız düşman işgaline uğramış, Türk halkı Anadolu’da küçük bir bölgeye sıkıştırılmıştır. Milletimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile küllerinden adeta yeniden doğarak onun önderliğinde kurtuluş mücadelesine başlamıştır. İşte o direniş ağustos ayında doruğa ulaşarak, büyük taarruza dönüşmüştür.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları ve yüce milletimiz umutların tükendiği bir dönemde, şahlanarak var olma ve yok olma mücadelesini vermişlerdir. 8 Eylül’de Manisa, 9 Eylül’de İzmir geri alınmış, nihayet 18 Eylül’de Batı Anadolu düşmandan temizlemiştir.

Mustafa Kemal Paşa, başkomutanlık meydan muharebesini sevk ve idare ettiği Zafertepe’de bu zafer ile ilgili şunu demiştir: “Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk Devleti’nin temelleri burada atıldı”. 30 Ağustos Türk Milleti’nin var olma mücadelesini zaferle taçlandırmasıdır. Bu destansı zaferlere imza atan, bu toprakları bize yurt yapan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diler, onları bir kez daha saygı ve minnetle yad ediyoruz” dedi.

 

“ORMAN YANGINLARI HEPİMİZİN CİĞERLERİNİ YAKTI”

Sözlerine devam eden Başkan Yılmaz; “Kıymetli üyelerimiz, bu yıl ağustos ayı ülkemiz açısından oldukça kurak geçti. Son günlerde yaşanan orman yangınları ise hepimizin ciğerlerini yaktı. Tarım şehri olan Manisa için iklim değişimleri, ormanlar, hava ve su olayları hayati derecede önemlidir. Tarım ile ilgili politika ve stratejilerimizi yeni iklim olaylarına göre gözden geçirmemiz gerekiyor. Gelecek beş yıl ve on yıl için yapacağımız projeksiyonlarımızı buna göre yapmamız gerekir. Hem suyu hem de topraklarımızı daha etkili ve verimli kullanmamız gerekiyor. her geçen gün artan girdi maliyetlerini de dikkate aldığımızda, verimlilik olmazsa olmazımız durumunda. Akıllı tarımı, dijital tarımı ismine ne dersek diyelim yaygınlaştırarak rekabetçi hale gelmemiz lazım. Aksi takdirde tarımsal ürünlerin fiyatlarının oluşumunu, düzensiz iniş çıkışlarını tamamen doğal gelişmelere bırakmamız anlamına geliyor. Hep söylüyoruz akıllı tarım ve dijital tarım en önemli hedefimiz olmalı. Bu şekilde çiftçimizi ve tarım işletmelerimizi iklim değişimlerinden ve rekabetten dolayı ortaya çıkacak zararlardan daha fazla koruyabiliriz” dedi.

“İŞ DÜNYASININ FİNANSMANA ERİŞİMİNİN SAĞLANMASI GEREKİRİYOR”

Ekonomide yaşanan gelişmeler hakkında konuşan Başkan Yılmaz; “Değerli meclis üyesi arkadaşlarım, kısaca ülkemizde ve dünyada ekonomik anlamda gelişmeleri sizlerle paylaşmak isterim. Avrupa bölgesinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyonda nispeten düşüş yaşandı. ABD’DE Temmuz itibariyle yıllık tüfe %2,9 oldu. Malum hedefleri %2. Avrupa bölgesinde ise geçen yıl bu zamanlarda %5,3 civarında olan enflasyon %2,6 seviyesine gerilemiş durumda. Yapılan değerlendirmelere göre enflasyondaki bu seyir eylül ayında bir faiz indirimi getirebilir. Hali hazırda AB’den ayrılan İngiltere’nin Merkez Bankası (BOE) ve Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz indirimine gitti. Çin ekonomisinde ise enflasyon ve büyüme oranları göz önüne alınarak ekonomide bir yavaşlama görülmekte. Bu durum geçen yazdan beri devam etmekte. Piyasanın canlanması için bu faiz indiriminin olduğu belirtilmekte. Japonya’da ise durum tam tersi. Japon Merkez Bankası (BOJ) %0-%0,1 aralığında olan faizi %0,25 seviyesine yükseltti. Yıllardır Japonya’dan düşük faizle borçlanıp yüksek getirili ülkelere giden yatırımcılar şok oldu. Adeta küçük bir deprem oldu. Başta %20 kayıp yaşayan nikke-225 endeksine paralel olarak dünya borsaları kısa sürede çöktü. Ülkemizde de bunun etkilerini yaşadık. Neyse ki 2001 ve 2008 krizi gibi bir durum yaşanmadan piyasalar yatıştı. Bazı kaynaklar yaşanan kaybın dünya genelinde yıllık gelirin %16’sı kadar olduğu yönünde. Eylül ayından itibaren yaşanacak küresel faiz indirimlerinin dünya ekonomisine biraz nefes aldıracağı düşünülmektedir.

Küresel ekonomide durum böyle iken ülkemizde ekonomik gelişmeler şu şekilde. Merkez Bankası beşinci kez faizleri %50 seviyesinde sabit tuttu. Temmuz ayı enflasyonu ise %61,78 oldu. Aylık oran ise %3,23 oldu. En fazla yükseliş, yıllık olarak %104,50 ile eğitimde, aylık olarak ise %8,08 ile konut sektöründe gerçekleşti. TÜİK verilerine göre “15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puan artarak %9,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,6 iken kadınlarda %12,4 olarak tahmin edildi”. Parasal sıkılaştırma politikaları ve bunların yansımaları sonucu artan fon maliyetleri yatırımcı açısından sıkıntılara neden olabilmektedir. Her zaman ifade ettiğimiz gibi enflasyonun düşmesi çok önemli ancak yüksek faiz oranlarının iş yapma ortamını olumsuz yönde etkilemesine de izin vermememiz gerekir. Bu nedenle iş yapan, üreten, ihraç eden ve istihdam sağlayanların ucuz finansmana erişiminin sağlanması gerekir. İş yapanların finansman maliyetlerinin öngörülebilir ve düşük olmasını diliyoruz. Bu şekilde yatırım ortamının iyileşebileceğini düşünüyoruz” dedi.

“ÇALIŞMAYA VE ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Sözlerine devam eden Başkan Yılmaz; “Manisa olarak biz çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. İlimiz açısından dış ticaret verilerini incelediğimizde Manisa, ihracatta 2023 yılında, 5 milyar 560 milyon dolar ile ülke sıralamasında sekizinci sıradadır. İlk yedi ise şu illerimizden oluşmaktadır (milyar dolar): İstanbul (95,8), Kocaeli (18,7), bursa (16,2), İzmir (13,9), Ankara (12,2), Gaziantep (10) ve Sakarya (5,7). TİM verilerine göre ilimizin yılın ilk yedi aylık toplam ihracatı yaklaşık 3 milyar dolar seviyesindedir.

Günümüz koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda sanayicilerimiz başarı hikayeleri yazmaya devam ediyorlar. Bu firmalarımız hem yerel ekonomiye katkı sağlamakta hem de Türkiye’nin sanayi gücünü ileriye taşımaktadırlar. Açıklanan bu sonuçlar sanayicilerimizin en zor faaliyet koşullarında dahi ülkemize karşı olan sorumluluklarını fedakârca yerine getirdiklerini bir kez daha bizlere göstermekte. Durmadan çalışan ve üreten tüm firmalarımızı, kıymetli üyelerimizi tebrik ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.