Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırkağaç’ta kavun
ekili arazileri gezerek, İlçe Müdürü Melihşah Taşkın’dan bu yılki hasat hakkında bilgi aldı.
Manisa için önemli tarımsal ürünlerin başında yer alan tescilli Kırkağaç
Kavununun bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satışta kalabilmesinin bilinen
en önemli özelliği olduğunu ifade eden İl Müdürü Hasan Çebi, “Tat ve aroması
ile dünyaca meşhur olan Kırkağaç Kavunu 2007 yılında İl Müdürlüğümüz, İlçe
Müdürlüğümüz, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığı’nın ortak çalışmaları
ile coğrafi işaretlenmesi yapılmış ve tescil edilmiştir. Son 3 yıldır kavunda etiketleme
çalışmaları yapılmaktadır. Etiketli olan bu ürünler piyasaya arz edilmektedir” dedi.
Kırkağaç ve mahallelerine ait ovaların çok verimli olması ve bu durumun her
türlü tarımsal ürünün yetişmesine de etki ettiğini vurgulayan Çebi, “İlçe ekonomisinin
büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. İlçede yaklaşık 5000 aile tarım ile
uğraşmaktadır. Toplam tarımsal arazi 214.975 dekardır. En çok yetiştirilen mahsuller
zeytin, kavun, domates, biber, buğday, tütün, mısır ve ayçiçeği (çerezlik)’dir. Ova her
türlü ziraata elverişli olduğundan bu temel ürünler dışında çeşitli baklagiller, sebze ve
meyve ziraatı da yapılmaktadır” dedi.
İlimiz genelinde kavunda üretim miktarının yüksek olduğunu ve Dünya
sıralamasında da Manisa’nın üretimde ikinci sırada yer aldığını ifade eden Çebi, “2013
yılında kavunda 108.940 ton üretim gerçekleştirdik. 2014 yılında ise bu üretimin
miktarının daha da artması beklenmektedir. Kırkağaç İlçemizde kavun hasadı 15
Ağustos’tan sonra yapılmaktadır. Bu tarihten önce piyasaya Kırkağaç Kavunu diye
çıkan ürün tescilli Kırkağaç Kavunu değildir” dedi.
Bu yıl yaklaşık 12.000 dekarlık alanda kavun ekilişi yapıldığını ve bu üretim
sezonu için 48.000 ton ürün hasadı beklendiğini belirten Çebi, “Kırkağaç Kavunu,
İlçe ekonomisine yüksek getirisi olan bir üründür. Bu üretim sezonunda da önceki
yıllarda olduğu gibi yüksek verim beklenmektedir. Üretilen ürünün yaklaşık %30’u
depolandıktan sonra satışa arz edilmektedir. İlçemizde yetiştirilen gerçek Kırkağaç
Kavunları başta İstanbul olmak üzere birçok İle ve İlçeye gönderilmektedir. Yapılan
tanıtım ve eğitim çalışmaları ile İlçemizden kavun ihracatı da başlamıştır. Özellikle
Doğu Bloğu Ülkeleri ile AB Ülkelerine ihracatımız hız kazanmıştır” dedi.
Kavunların hasattan sonra 6 – 7 ay tazeliğini koruyarak soğuk hava depolarında
saklandığını ve İlçede bugün 8 kavun deposunun bulunduğunun da altını çizen Çebi,
“2011 yılında İlçe Müdürlüğümüz ile Kaymakamlığın ortak çalışmaları ve Zafer
Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hazırlanan Doğru Depo Yüksek Kazanç adlı proje
ile İlçemize 12 adet iklimlendirme odası yapılmıştır. Böylece kavunların hasattan
sonra 6-7 ay tazeliğini koruyarak saklanması sağlanmıştır. Bu depo ilçemizde bir
ivme yaratmıştır. Daha önce 2 adet olan modern kavun deposu bu projeden sonra 8’e
çıkmıştır. Şu an ilçemizde 1000 ton kapasiteli modern kavun depolarımız mevcuttur”
dedi.
3.SAYFA
06 Ağustos 2025SPOR
06 Ağustos 20253.SAYFA
06 Ağustos 2025SPOR
06 Ağustos 2025SPOR
06 Ağustos 20253.SAYFA
06 Ağustos 20253.SAYFA
06 Ağustos 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.