DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34055530,53%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ZEKA KÜPÜ ÖĞRENCİDEN BÜYÜK İCAT

ZEKA KÜPÜ ÖĞRENCİDEN BÜYÜK İCAT

ABONE OL
Mart 27, 2018 14:58
ZEKA KÜPÜ ÖĞRENCİDEN BÜYÜK İCAT
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel Haber

Ersan ERDOĞAN

Manisa Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Sude Nur Kalyoncu, yaşadığı ayak terleme probleminden etkilenerek, zeytin çekirdeği, kestane kabuğu, siyah çay ile fıstık çamını aktif karbona çevirmesi sonucu organik ayakkabı tabanlığı icat etti. İlk olarak kendisinde deneyerek sağlığına kavuşan Kalyoncu, icat ettiği ayakkabı tabanlığın kullanılmasının yaygınlaşması için destek bekliyor.

Manisa BİLSEM kimya bölümü 8. sınıf öğrencisi Sude Nur Kalyoncu, çeşitli bitki ve bitki atıklarını kullanarak, ayak terlemesi ve ayak terlemesi ile oluşan istenmeyen kokuları sona erdirecek ayakkabı tabanlığı üretti. Sürekli ayak terleme problemi yaşayan Kalyoncu, danışman öğretmeni Nazan Cebeci’nin desteği ile ‘ayağıma sağlık’ projesi hazırladı. Kalyoncu’nun proje kapsamında ürettiği ayakkabı tabanlığı, anti bakteriyel özelliği sayesinde bakteri oluşumunu engelleyerek, ayak kokusu problemine etkili ve pratik bir çözüm oldu.

KENDİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN İCAT YAPTI

Kendi yaşadığı sorundan etkilenerek proje yaptığını belirten Kalyoncu, şöyle konuştu, “Proje ayaklarımının terlemesi sonucu ve ayaklarımın ayakkabı içerisinde nemlenmesi sonucu aklıma geldi. Ayakkabıyı giydiğimde ilk 3 saat içerisinde bu sorunu yaşıyordum. Çevremdeki kişilere danıştığımda onlarında bu problemleri yaşadıklarını hatta buna kötü kokuların eşlik ettiğini söylediler. İlk olarak zeytin çekirdeği, kestane kabuğu, siyah çay ve fıstık çamını aktif karbona çevirmesini sağladım. Amacım antibakteriyel, antifungal ve hoş kokulu bir ayakkabı tabanı oluşturmaktı. Anti bakteriyel özelliği sayesinde bakteri oluşumunu engelleyen ayakkabı tabanlığını yaptım”

OLUMLU SONUÇLAR ALDI

Ürettiği ayakkabı tabanlığını kendisiyle birlikte 3 kişinin daha denediğini kaydeden Kalyoncu şöyle devam etti, “Kontrol grubu ve diğer deney gruplarından swap ile örnekler alınarak bakteri gözlemi için yüzde 5 koyun kanlı besiyere vefungus gözlemi için Sabouraud yüzde 2 DextroseAgar sürme yöntemi ile ekim yapıldı. Kontrol grubuna yapılan ekim sonucunda bakterilerin ürediği görüldü. Oluşturulan deney gruplarında yapılan ekimler sonucunda herhangi bir bakteri üremesinin olmadığı görüldü. Deneme aşamasında bende kullandım. Özellikle diyabet hastaları çok terledikleri için ve diyabet hastalarında oluşan enfeksiyonlar çok uzun sürüp yaralar uzun süre kapanmadığından düşünüldüğünde anti bakteriyel ayakkabı tabanının öneminin daha da anlaşılacağını umuyorum. Ürettiğim tabanlık birçok insan için sıkıntılı bir durum olan ayak kokusu problemine etkili, pratik ve ucuz bir çözüm olacağına inanıyorum”

DESTEK BEKLİYOR

Kalyoncu son olarak, icat ettiği ayakkabı tabanlığın kullanılmasının yaygınlaşması için destek beklediğini söyledi. Kalyoncu son olarak şu ifadeleri kullandı, “Günlük hayatta insanlar sağlıkları için krem ve benzeri ilaçlar kullanmaktadır. Bu da günlük hayatta pek de doğru değildir. Çünkü daha organik ayak tabanlığı üretmeleri gerekir. Bende projem ile daha organik daha ve daha ucuz bir ayakkabı tabanlığı sağlamış oldum. Bunun tüm halkın kullanımına yaygınlaşmasını istiyorum. Ayakkabı firmalarının projem ile ilgilenmesini ve desteklemesini bekliyorum”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.