Türkiye’de özellikle Toroslar’ın zirvesinde yetişen Çarşır otu, Manisa’nın Demirci ilçesinde köylünün geçim kaynağı oldu.
Birçok derde deva çarşır otu, ilçeye bağlı Sevinçler, Ören ve Hoşçalar köylerinin sınırlarındaki çam ormanlarının içinde yetişiyor. Her yıl nisan ve mayıs ayında çıkan bitkileri köylüler, heybelerle pazara götürdükleri çarşır otunun kilosunu 50 kuruş ile 1 TL arasında satıyor.
Hoşçalar Köyü’nden çiftçi Bekir Demir, “Şifalı olmasıyla ün salan çarşır otu sindirim bozukluklarında, ülserde, pis kokulu yaraların tedavisinde, dolama ve mide şişkinliklerinde kullanılıyor. Yabani olarak yetişen bu bitkinin Demirci’de daha çok sapları çiğ olarak yeniyor. Ayrıca ince yaprakları bulgur pilavına katılıyor. Çiğ veya pişmiş yenince ağızda bıraktığı tat saatlerce geçmiyor.” dedi.
3.SAYFA
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 20243.SAYFA
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 20243.SAYFA
28 Aralık 20243.SAYFA
28 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.