DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34055530,53%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MANİSA’DA BÜYÜK BAŞARI

MANİSA’DA BÜYÜK BAŞARI

ABONE OL
Kasım 9, 2015 17:26
MANİSA’DA BÜYÜK BAŞARI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de 40. Göz Bankası olan Manisa Devlet Hastanesi bünyesindeki göz bankası, 5 buçuk ay önce 200 bin lira harcanarak hizmete girdi. Manisa Devlet Hastanesi bünyesindeki göz bankasının ilk nakli yaklaşık 6 aydır kornea bekleyen 80 yaşındaki Bahriye Doğan’a yapıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonla korneanın iç kısmında 20 mikron inceliğinde bir doku parçası nakledildi. Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara’da uygulanabilen kornea nakil yöntemini başarıyla gerçekleştiren Manisa Devlet Hastanesi Göz Bankası Müdürü Göz Doktoru İlker Biçer, Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Leyla Ölçer ile birlikte Türkiye’de son yıllarda yeni kullanılmaya başlayan nakil yöntemi hakkında bilgi verdi. Uygulanan yöntemle dikişsiz bir operasyon gerçekleştirdiklerini dile getiren Biçer, “Manisa Devlet Hastanesinde 2 yıl önce planlanan Göz Bankası geçen Haziran ayında resmi olarak açılışı yapıldı. Bahriye teyzemiz yaklaşık 6 aydır takip ettiğimiz bir hastaydı. Kendisi katarak ameliyatı sonrasında gelişen kornea ödeminden dolayı takibimizdeydi. Gözünde bulanık görmesinin yanında batma ve kanlanma sıkıntıları mevcuttu. İlk yaptığımız bu kornea nakli tam olarak yapılan bir nakil değil korneanın kısımlarından bir tanesi dikişsiz bir şekilde bir nakil uyguladık. 2011 yılından beri gelişmekte olan bir tekniği Manisa Devlet Hastanesi bünyesinde ilk defa uygulamış olduk. Bu teknik sadece Türkiye’de İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere 3 büyükşehirde uygulanabilmektedir. Manisa’da böyle bir cerrahi operasyonu uygulamış olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

“RETRİSKİ YÜZDE 1”

Uygulanan yöntemin önemine dikkat çeken Dr. Biçer, şöyle konuştu: “Bu tekniğin şöyle bir avantajı var. Klasik kornea nakli ameliyatlarında iyileşme süreci oldukça uzun sürüyor. Hastamızın istediğimiz görme seviyesine gelmesi yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Bir yıl süresince hastanın damla kullanması gerekiyor. Oysa uygulanan bu yeni teknik ile korneanın tamamını değil, iç kısmında 20 mikron inceliğinde bir doku parçasını sadece naklediyoruz. Bunu çok küçük bir kesiden yaptığımız için hastamızın gözüne dikiş uygulamamız gerekmiyor. Böylece hastamızın iyileşme süresi kısa sürüyor. Hastamız bu şekilde bir hafta sonunda isteğimiz görme seviyesine yaklaşabiliyor. Bir ay kadar damla kullanması yeterli olabiliyor. Bu yeni teknikle korneanın dokusunu gözün ret riski oldukça düşük. Standart bir tam kat kornea naklinde yüzde 10 oranında ret riskiyle karşılaşılabilir. Bu cerrahi operasyonda ret riski yüzde 1 civarındadır. Teyzemize de böyle bir operasyon uyguladık.” 

“DÖRT BİN HASTA KORNEA BEKLİYOR”

Kurulan Göz Bankası’yla birlikte kornea nakillerini arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Dr. Biçer, şunları söyledi: “Bankada amacımız temin ettiğimiz dokuları yönetmelikte belirtildiği gibi önce kendi ihtiyaçlarımız da kullandıktan sonra, ihtiyacı olan diğer hastanelerimize de dağıtımını yapabileceğiz. Burada elde ettiğimiz korneaları lamellerine ayırabileceğimiz için katmanlarını ayrı ayrı kullanıma sunmayı planlıyoruz. Yaptığımız nakil sayılarında artırmayı planlıyoruz. Öncelikli hedefimiz yılda 40 nakil yapmaktır. Ancak önümüzdeki yıllar içerisinde bu sayı artacaktır. Türkiye’de 4 bin üzerinde kornea nakli bekleyen hastamız var. Bankamızın kendi kayıtlarına göre Manisa’da 50 hastamız bulunmaktadır.”

Vefat eden kişilerin “Ben korneamı vermiyorum” demediği müddetçe yasa gereği kornealarını alabildiklerini anlatan Dr. Biçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Kornea bağışı yeni yönetmelik ile kişi öldükten sonra ‘Ben korneamı vermiyorum’ demedikten sonra biz tüm ekslerden kornea alabiliyoruz. Ancak biz yine onay alarak kornea almayı tercih ediyoruz. Ancak vatandaşları organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.” 

Yaklaşık 6 ay beklemesinin ardından kornea nakli olan 80 yaşındaki Bahriye Doğan, artık görmeye başladığını belirterek doktorlara teşekkür etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.