Özel Haber
Ersan ERDOĞAN
Devlet Su İşleri İzmir Bölge Müdürlüğü, Gediz Nehri’nde, yapılan ıslah çalışmasının, mülkiyet sorunlarıyla karşılaşılması sebebiyle sonlandırıldığını açıkladı.
Devlet Su İşleri tarafından hazırlanan Gediz Eylem Planı kapsamında yaklaşık 3 yıldır ıslah çalışmaları süren Gediz Nehrinin, 2017 yılında devam eden ıslah çalışmalarının mülkiyet sorunlarıyla karşılaşılması sebebiyle DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü’nce sona erdiği bildirildi.
DSİ İzmir Bölge Müdürlüğünce, çalışmaların sonlandırıldığı yerden Adala Regülatörüne kadar olan yaklaşık 78 kilometrelik nehir yatağının ıslah edilmesi amacıyla proje hazırlığı ile ilgili çalışmalara başlandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gediz Nehri, Kütahya İl sınırları içerisinde Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülür. Havza alanı 17 bin 500 kilometrekare olup Gediz Nehri’nin ana kol uzunluğu 401 kilometredir. Gediz Nehrinin bölgemiz sınırları içerisinden geçen, Adala Regülatöründen Ege Denize kadar olan mesafesi yaklaşık 190 kilometredir. Gediz Nehri havzasında önceki yıllarda doğal yatağın yer değiştirmesi ve rusubatla dolmasından dolayı yerleşim yerlerinde ve tarım arazilerinde çok önemli taşkın ve rusubat zararları meydana gelmiştir. Gediz Nehir yatağının içerisinde taşkına sebep veren ağaç ve ağaç köklerinin temizlenmesi ve akabinde toplu makine çalışmaları ile dere yatağının kadastral sınırlar içerisinde ıslahının yapılması için 2012 yılında DSİ İzmir Bölge Müdürlüğünce “Manisa İli Yerleşim Alanı ve Tarım Arazilerinin Gediz Nehri Taşkınlarından Korunmasına Ait Ön İnceleme ve Tatbikat Projesi” ve 2017 yılında “İzmir İli Menemen ve Foça İlçesi Gediz Nehri Taşkın Kontrol Ön İnceleme Raporu” hazırlanmıştır.”
2017 YILINDA 6 KİLOMETRELİK YATAK TEMİZLENDİ
Hazırlanan raporlar doğrultusunda 2015 yılı Ağustos ayında başlanılan ve 2016 yılı sonunda tamamlanan İzmir ili, Menemen ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gediz Nehri yatağında, Emiralem Regülatörü ile Buruncuk Köprüsü mansabı arasındaki 18 kilometrelik yatakta ıslah çalışmasının yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi: “Yapılan çalışmalarda 7 milyon 229 bin 240 metreküp rusubat Nehir yatağından temizlenmiş ve Gediz Nehrinin taşkın sonucu yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine zarar vermesini önleme amacıyla taşkın seddeleri oluşturulmuştur. 2017 yılı içerisinde ise Gediz Nehrindeki ıslah çalışmalarına Şubat ayında başlanmış olup Eylül ayında sonlandırılmıştır. Bu süre içerisinde Gediz Nehri ile Kumçay bağlantı noktasından başlanılarak Yeniharmandalı köprüsü membasını yaklaşık 1kilometre geçecek şekilde toplamda 6 kilometrelik bir yatakta ıslah çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarda 2 milyon 651 bin 300 metreküp rüsubat nehir yatağından temizlenmiş ve taşkın seddeleri oluşturulmuştur.”
GÜZERGAHLAR TESLİM EDİLİRSE ÇALIŞMA DEVAM EDECEK
Açıklamada son olarak, DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü son olarak 2017 yılında başlayan ıslah çalışmasının, mülkiyet sorunlarıyla karşılaşılması sebebiyle sonlandırıldığı ifade edilerek, “2010/5 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 9. maddesinde “DSİ tarafından yapılacak akarsu ve dere yatağı ıslahlarının projesine göre yapılabilmesi için, bu alanlardan belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunanlar, ilgili belediyelerce DSİ’ye ihtilafsız olarak teslim edilecek, bu alanların dışında kalan yerlerin ise DSİ’ye tesliminin sağlanması hususunda gerekli çalışmalar valilerin koordinasyonunda yürütülecektir. Söz konusu genelge gereğince ilgili belediyesince güzergahın sorunsuz olarak DSİ Genel Müdürlüğüne teslim edilmesi halinde ıslah çalışmaları devam edecektir.” sözlerine yer verildi.
3.SAYFA
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 20243.SAYFA
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 20243.SAYFA
24 Aralık 20243.SAYFA
24 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.