Manisa’nın 15 bin 300 nüfusuyla en küçük ilçelerinden biri olan Gölmarmara Belediyesi, kurduğu güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğini üretmeye başladı. 620 bin dolara mal olan ve 2,5 ayda tamamlanan santral sayesinde belediye hem aylık 28 bin TL civarında gelen elektrik faturasından kurtuldu hem de 22 bin TL gelir sağladı.
Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde belediye tarafından hizmete sunulan yatırımların toplu açılışı, Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Güneş enerjisi santrali, Aksa Doğalgaz tarafından başlanacak olan doğalgaz çalışmaları, 12 odalı otel, Kültür ve Taziye Evi’nin açılışının yapıldığı törene Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli, AK Partili belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan yatırımların kimileri için hayal olduğunu ancak kendilerinin bu yatırımları bir bir hayata geçirdiklerini kaydeden Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, açılış sırasında kendisini balkondan izleyen annesi başta olmak üzere tüm kadınlara da ilçeye gelecek olan doğalgazın hayırlı olmasını diledi. Törenin sonunda doğalgaz komitesi üyelerine protokol tarafından plaket verilerek, doğalgazın gelmesinde sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür edildi.
Güneş enerjisi santrali Manisa’da bir ilk
Doğa dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi santralini ilk kez Manisa’da Gölmarmara ilçesine kazandıran Belediye Başkanı Kamil Öz, kendisine ait arazisini hiçbir kira bedeli almadan tamamen santral için tahsis etti. 10 dönümlük alana 2,5 ayda yerleştirilen 2 bin 200 panelle 500 KW gücünde elektik üretilirken, sorumluluk sahasının tamamının elektriğini karşılayan belediye, arta kalan elektriği de satarak belediyeye gelir elde etmiş oldu. Törenin ardından Gölmarmara’nın Buğdaylı mevkisinde 10 dönümlük alana kurulan güneş enerjisi santralinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Öz, “Belediyemizin yapmış olduğu güneş enerji santrali 10 dönüm alanda kurulmuş ve 500 KW gücündedir. Gölmarmara Belediyesi, bu santralle sokak aydınlatma lambaları, şantiye binası ve merkez binanın tüm elektriğini üretip fazlasını da satmaktadır. Yaklaşık Gölmarmara Belediyesine bu aylarda günlük 2 bin TL gelir getirmektedir. Ayda ortalama olarak 50-55 bin TL civarında katkısı olacak. 17 ilçe ve büyükşehir belediyesi dahil olmak üzere Manisa’da ilk. Maliyeti 620 bin dolardır. 2,5 ayda tamamlandı. 2017 bedeliyle yapıldı. Bu yüzden sistem kullanım bedeli daha az ödeyeceğiz. Belediye daha fazla para kazanmış olacak. Belediye elektrik faturasından kurtuldu, para kazanmaya başladı. Kendi ayakları üzerinde duran bir belediye olmaya çalışıyoruz. Belediyenin ihtiyacı olan elektriği üretiyoruz ve fazlasını da satıyoruz. Daha önceden belediyeye 28 bin TL civarında elektrik faturası geliyordu. Şimdi bu fatura gelmeyecek ve 22 bin lira civarında da cebine para girmiş olacak. Projenin devamında bir de hidroelektrik santrali yapmayı düşünüyoruz. Bunun fizibilite çalışmalarını yaptık. 54 bin dönüm arazi Gölmarmara Belediyesi tarafından sol sahil olacak. Gölmarmara Belediyesi bu sulamayı yapacak. Gördes Barajı’ndan 60-70 bar civarında su gelmektedir. Bu 8-10 bara düşürülmek istenmektedir. 8-10 bara düşürürken Devlet Su İşleri Müdürlüğü dalga kıranlar kurmuşlar. Biz bu dalga kıranların önüne boru tipi tribünler yapalım diyoruz. Gölmarmara Belediyesine bir gelir olsun diye uğraşıyoruz. Herhalde bir aya kadar sonuçlanır. Bunu da önümüzdeki günlerde faaliyete geçiririz” dedi.
3.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024