Manisalı tarihçi yazar Naci Yengin son günlerde ekrana gelen ‘Mehmed, bir cihan fatihi’ isimli diziyi eleştirerek, “Dizinin ilk bölümünü izlediğimde, çevrilen diziyle nasıl Kanuni Sultan Süleyman’ın muhteşemliği yok edildiyse Fatih’in muhteşemliğini de yok etmek için çevrilmiş gibi bir izlenim edindim. Tabi birkaç bölüm oldu magazinsel izleyici çekmesi için çevrildiği anlaşılan bir dizidir” dedi.
Manisa Anadolu Selçuklu Ocaklarında tarihçi yazar Naci Yengin tarafından ‘Fatih Sultan Mehmet ve Manisa’ adlı söyleşisinde Osmanlı’yı bir cihan devleti haline getiren Fatih’in şehzadelik yıllarını geçirdiği Manisa’daki yılları anlatıldı.
Manisa Anadolu Selçuklu Ocakları il binasında ‘Fatih Sultan Mehmet ve Manisa’ adlı program düzenlendi. Tarihçi yazar Naci Yengin’in Fatih Sultan Mehmet Han’ın Manisa yıllarını anlattığı programda ev sahipliğini Anadolu Selçuklu Ocakları Manisa Şube Başkanı Sertan Özkan’ın yaptığı programa Anadolu Selçuklu Ocakları yöneticileri ve üyeleri dışında Genç İHH İl Yönetimi de katıldı.
“10 yaşında Manisa’ya geldi 12 yaşında tahta çıktı”
Programda konuşan Naci Yengin, “Fatih Sultan Mehmet doğum itibariyle Manisalı değilse de asıl itibariyle Manisalıdır. Fikirleri hayatı tecrübeleri dünyaya bakış açısı nerede oluştuğu önemli dersek elbette bunun önemli olduğu anlaşılacaktır. Şehzade Mehmet 29 Mart’ı 30 Mart’a bağlayan gecede 1432 Pazar günü dünyaya gelmiştir. Şehzade Mehmet 1442 yılında on yaşında Manisa’ya gelmiştir. 1444 yılında daha 12 yaşında Osmanlı devletinin başına geçmiş ve büyük tecrübeler kazanmıştır. 1446 yılına kadar padişahlık yapan Şehzade Mehmet bu dönem içerisinde birçok konuda tecrübe sahibi olmuştur. 1446-1451 yılları arasında tekrar Manisa’ya gelerek şehzadeliğe devam etmiştir” dedi.
Saray-ı Amire Manisa’yı önemli bir yere taşıdı
1444-1446 yılları arasında Manisa’da bulunan II. Murat’ın Manisa’ya Saray-ı Amire gibi bir saray kazandırdığını kaydeden Yengin, “Böylece Manisa, Osmanlı devletinde çok önemli bir yere sahip olmuştur. Şu anda Fatih Parkı diye tabir edilen yerin bir kısmı da Sarayı Amire’nin has bahçesidir. Şehzade Mehmet’in eğitim gördüğü iki yer vardır birisi Sinan Bey Medresesi, diğeri Saray-ı Amiredir. Şehzade Mehmet siyaset, eğitim ve pozitif bilim gibi alanlarda çeşitli eğitimler almıştır. Dini eğitimini Molla Gürani siyasi eğitim ve ahlak konularını Akşemseddin, dil, konuşma ve iletişim konularını Molla Hüsrev, askeri, tektik ve savaş eğitimlerini Zağanos Paşa, Pozitif bilimlerde ise Ali Kuşçu gibi dönemin önder kişilerinden eğitim almıştır. Şehzade Mehmet Farsça, Arapça, İtalyanca, Sırpça ve Yunanca okuyup yazabiliyor ve rahatlıkla konuşabilecek hale geliyor. Şehzade Mehmet Maturidi felsefesine göre eğitim almıştır. Avni mahlasıyla Türkçe şiirler yazmış. Matematik ve fizik alanında ileri düzeyde top dökecek kadar da mühendislik ilmine sahiptir” diye konuştu.
Sultan Mehmet’in 29 Mayıs 1453’te Peygamberimizin övgüsüne mazhar olarak İstanbul’u fethetme şerefine eriştiğini de vurgulayan Yengin, “3 Mayıs 1481’de öldürüldüğünde 49 yaşındaydı. 25 sefer yaptı, iki imparatorluğu, 17 devleti, iki yüz şehri ve kaleyi fethetti. Çağ açan ve çağ kapatan bir liderdi” ifadelerini kullandı.
“Magazinsel bir dizi”
Son günlerde yayınlanan diziye de değinen Naci Yengin, “Dizinin ilk bölümünü izlediğimde, çevrilen diziyle nasıl Kanuni Sultan Süleyman’ın muhteşemliği yok edildiyse Fatih’in muhteşemliğini de yok etmek için çevrilmiş gibi bir izlenim edindim. Çünkü karakterler çok zayıf. Mehmet’e, genç şehzadeye verilen misyon çok zayıf. Çandarlı hainmiş gibi anlatılmış dizi itibariyle. Tabi birkaç bölüm oldu, magazinsel izleyici çekmesi için çevrildiği anlaşılan bir dizidir” diye konuştu.
Program katılımcıların soruları ile söyleşi şeklinde devam etti. Program sonunda Anadolu Selçuklu Ocakları İl Başkanı Sertan Özkan, tarihçi yazar Naci Yengin’e teşekkür plaketi takdim etti.
3.SAYFA
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 20243.SAYFA
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 20243.SAYFA
26 Aralık 20243.SAYFA
26 Aralık 2024