Zenginlerin borsada işlem gören elmas, pırlanta, yakut, safir ve inci gibi değerli madenleri ile borsada işlem gören döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvilleri ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarına KDV muafiyeti var. Çiftçinin kullandığı tarımsal girdilere yok.
Torba Kanun Tasarısının 26 ncı maddesinde tarımsal girdilerden KDV’nin kaldırılmasına yönelik önerge veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Torba Tasarının 26 ncı maddesiyle Türkiye’deki borsalarda işlem gören altın, elmas, pırlanta, yakut, safir ve inci gibi değerli madenlere KDV istisnası getirilmektedir. Tarımda yüksek girdi maliyetleridir. Gübre ve elektrikte yüzde 18, zirai ilaç ve hayvan yeminde yüzde 8 KDV vardır. Tohumluklarda yüzde 1 KDV varken sebze tohumluklarında ve sebze fidelerinde yüzde 8 KDV vardır. Tarımsal üretimdeki bu yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretim maliyetleri yükselmekte, Türk çiftçisi yabancı ülkelerin üreticileriyle rekabet edememektedir. Gemilere ve yatlara ÖTV’siz akaryakıt verilirken çiftçilerin kullandıkları motorinden yüzde 37,61oranında ÖTV, yüzde 15,25 oranında KDV alınmaktadır. Tarımsal üretim maliyetlerini düşürmek ve çiftçilerin alın terinin hakkını alabilmesi için tarımsal girdilerdeki KDV ve ÖTV oranları sıfırlanmalıdır.” dedi.
Torba Kanun Tasarısının 26 ncı maddesi üzerine TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ AKP Hükümeti; 16/7/2004 tarih ve 5228 sayılı Kanunun ile, ‘ Külçe altın, külçe gümüş ve elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia gibi kıymetli taşlar ile döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil, Türkiye’de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarını KDV kapsamı dışına çıkarmıştır. 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun ile, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları KDV kapsamı dışına çıkarmıştır. Torba Tasarının 26 ncı maddesi ile; borsalarda işlem görmek üzere ithal edilen, borsaya teslim edilen veya borsa üyeleri arasında el değiştiren külçe altın, külçe gümüş ve elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşlara KDV istisnası sağlanmaktadır.” dedi.
Tarımdaki en önemli sorun yüksek girdi maliyetleridir
Tarımdaki en önemli sorunun yüksek girdi maliyetleri olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle Türkiye’de 3 milyon hektar arazi boş dururken birçok tarım ürününü ithal edilmektedir. Gübre ve elektrikte yüzde 18, zirai ilaç ve hayvan yeminde yüzde 8 KDV vardır. Tohumluklarda yüzde 1 KDV varken sebze tohumluklarında ve sebze fidelerinde yüzde 8 KDV vardır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün verilerine göre, Türkiye, pahalı üretim bakımından, pirinçte 16’ncı, tütün ve buğdayda 21’inci, soyada 22’nci, mısırda 26’ncı sıradadır. Tarımsal üretimdeki bu yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretim maliyetleri yükselmekte, Türk çiftçisi yabancı ülkelerin üreticileriyle rekabet edememektedir.
Bilal Erdoğan’ın gemiciklerine ve yatlara mazot 1.5 lira çiftçinin traktörüne 4.5 lira.
Gemi ve yatlara ÖTV’siz mazot verilirken çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV ve KDV alınmasını eleştiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Gemilere ve yatlara ÖTV’siz akaryakıt verilirken çiftçilerin kullandıkları motorinden yüzde 37,61oranında ÖTV, yüzde 15,25 oranında KDV alınmaktadır. Mazotun litre fiyatı Mart 2002’de 94 kuruş iken bugün 4 lira 50 kuruştur. Türk çiftçisi yılda ortalama 3 milyon 300 bin ton mazot kullanmaktadır. Çiftçilere verilen mazot desteği tarımda kullanılan mazota ödenen bedelin yüzde 5’ini ancak karşılamaktadır. Çiftçilere verilen bu destek, çiftçilerin mazot için çiftçinin ödediği KDV’nin ancak dörtte 1’ne tekabül etmektedir.” Dedi.
Yüksek fiyatlar nedeniyle çiftçimiz gübre kullanamıyor
Gübre fiyatlarındaki artışlara dikkat çeken MHP’li AKÇAY, “ Amonyum sülfat gübresinin tonu 2002 yılında 162 lirayken, 2014’te 600 liradır. Can gübresi, 176 liradan 830 liraya çıkmıştır. Yüzde 33 amonyum nitrat 193 liradan 930 liraya yükselmiştir. Üre, 237 liradan 1.160 liraya, DAP 354 liradan 1.372 liraya, yirmi yirmi 254 liradan 946 liraya yükselmiştir. Çiftçilerimiz 2011 yılında gübre için 4,8 milyar lira ödemiştir. 2011 yılında çiftçilere verilen gübre desteği ise 620 milyon liradır. Yani çiftçilerin gübreye ödediği paranın yüzde 13’ü destek olarak geri verilmiştir. Tarımsal elektrik, tohum ve hayvan yeminde de maalesef benzer durumlar vardır.” dedi.
MHP’li AKÇAY sözlerine şöyle devam etti: Bir taraftan enflasyona, diğer taraftan 4-5 kat artan girdi fiyatlarına ezdirilen çiftçi borç batağına saplanmıştır. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara tarımsal kredi borcu 2002 yılında 0.5 milyar lira iken şimdi 40 milyar liraya ulaşmıştır. Gemilere, yatlara ÖTV’siz 1.5 liradan mazot verilirken çiftçilerin kullandığı traktöre 4.5 liradan mazot vermek büyük bir haksızlıktır. Borsalarda işlem gören altın, elmas, pırlanta, yakut, safir ve inci gibi değerli madenlere KDV istisnası getirilirken çiftçilerin kullandıkları gübre ve elektrikten yüzde 18, zirai ilaç ve hayvan yeminden, sebze tohum ve fidelerinden yüzde 8 KDV almak büyük bir adaletsizliktir. AKP Hükümeti tarımsal üretimde kullanılan girdilerden KDV alınmamasına yönelik 21 Kasım 2011 tarihli ve 2/170 esas nolu kanun teklifimizi reddetmiştir. MHP iktidarında; küçük çiftçilerin kullandıkları, mazot, gübre ilaç, tohum ve fide gibi tarımsal girdiler üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılacaktır. Tarımsal üretimde kullanılan girdilerin, Katma Değer Vergisinden istisna tutularak tarımsal üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik önergemize desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.
Görüşmelerden sonra MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY’ın tarımsal girdilerden KDV alınmamasına yönelik teklifi oylandı. AKP Milletvekillerinin red oyu kullanması sonucu MHP’li AKÇAY’ın tarımsal girdilerden KDV alınmamasına yönelik önergesi reddedildi.
Kanunun 26 ncı maddesiyle ilgili yapılan oylamada, AKP’li milletvekillerinin oylarıyla borsalarda işlem gören; altın, elmas, pırlanta, yakut, safir ve inci gibi değerli madenlere KDV istisnası getirildi.
3.SAYFA
12 Ocak 2025SPOR
12 Ocak 20253.SAYFA
12 Ocak 2025SPOR
12 Ocak 2025SPOR
12 Ocak 20253.SAYFA
12 Ocak 20253.SAYFA
12 Ocak 2025