DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34055530,53%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hükümet Zeytin Alanlarında Talana Başladı

Hükümet Zeytin Alanlarında Talana Başladı

ABONE OL
Ağustos 1, 2014 15:04
Hükümet Zeytin Alanlarında Talana Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HASAN ÖREN

MANİSA MİLLETVEKİLİ

 

HÜKÜMET ZEYTİN ALANLARINDA TALANA BAŞLADI

Hükümet, Soma-Eynez köyünde zeytin alanlarını yok etmek için Bakanlar kurulu kararı çıkarttı.

Eynez köyü 301 işçimize mezar olan kömür ocağının bulunduğu bölgededir. Şehitlerimizin acısı dinmeden alınan bu karar köy halkını derinden yaralamıştır. Bunca acıya rağmen kalan zeytin ağaçlarının da kesilmesi için kamulaştırma kararı alınması herkesi huzursuz etmiştir.

Kazada hayatını kaybeden işçilerin, yapacak başka işi olmadığı, işleyecek toprağı, bakacağı ağacı olmadığı için madende çalışmak zorunda kaldığı düşünüldüğünde Bakanlar Kurulu Kararı, işsiz gençlerimizi bir kez daha kömür ocaklarına mahkum edecektir.

Kamulaştırılacak olan 93.858 m²’lik toplam 9 adet parselin tamamı zeytinlik alandır. 24 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında “Manisa İli, Soma İlçesinde yürütülmekte olan madencilik faaliyetleri kapsamında ekli harita ile koordinat listesinde sınırları gösterilen saha içerisinde kalan ve ekli listede bulundukları yer ile parsel numaraları belirtilen taşınmazların Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 11/6/2014 tarihli ve 913 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 23/6/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır” denilmektedir.

Hükümetin, hala yürürlükte olan, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırı olarak böyle bir karar alması doğru değildir. Çünkü ülkemizde tüm zeytin alanları yasa ile koruma altına alınmıştır. 3573 Sayılı Kanunun 20. Maddesinde; “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmü bulunmaktadır.

Fakat kanun maddesine “Ancak” diye başlayan ve bu yasakların tümünü ortadan kaldıran fıkralar eklenmek istenmiştir.

Kanun Tasarısında;

Ancak, Kurulun uygun görmesi halinde;

a)  Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları,

b)  İlgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri,

c)   Elektrik üretimine yönelik yatırımlar,

d)  Petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri,

e)   Savunmaya yönelik stratejik yatırımlar,

f)    Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı,

g)  Kamu yararı gözetilerek yol, altyapı ve üstyapı faaliyetlerinde bulunulacak yatırımlar için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. denilmektedir.

Hükümetin zeytin alanlarını madencilik faaliyetlerine ve nükleer santrallere açmak için Meclise gönderdiği, bu değişiklik talebi komisyonlarda görüşülmüş ve biz muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine Meclis Genel Kuruluna indirilememiştir.

Bu tasarıya karşı olmanın, yatırımlara karşı olduğumuz anlamına gelmediğini belirtmek isterim. AKP’nin Milletvekillerinin dahi haberi olmadan çıkarılmak istenen bu tasarı için bir avuç çıkar grubunun ortaya koyduğu gerekçeler de doğru değildir.

Ülkenin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim bölgesi olan Manisa’nın Milletvekili olarak zeytin alanlarını talan yasa tasarının geri çekilmesi gerektiğini ifade etmiştim.

Meclise istediğini yaptıramayan Hükümetin kanuna aykırı karar alması devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Bu karar zeytin alanlarının Hükümet eliyle talanı anlamına gelmektedir. Bu nedenle AKP Hükümeti, Eynez köyündeki zeytin alanlarının yok olmasına neden olacak, işsiz kalacak köy halkını madene inmek zorunda bırakacak bu kararından acilen vazgeçmelidir.

 

SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

Hasan ÖREN

Manisa Milletvekili

 

Soma Eynez köyünde bulunan toplam 93.858 m² tarlanın Bakanlar Kurulu tarafından acil kamulaştırılmasına karar verilmiştir. Her ne kadar tapu kayıtlarında sadece bir parsel “zeytinlik tarla” olarak görünse de kamulaştırılacak olan 9 adet parselin tamamı zeytinlik alandır.

24.07.2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararında “Manisa İli, Soma İlçesinde yürütülmekte olan madencilik faaliyetleri kapsamında ekli harita ile koordinat listesinde sınırları gösterilen saha içerisinde kalan ve ekli listede bulundukları yer ile parsel numaraları belirtilen taşınmazların Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 11/6/2014 tarihli ve 913 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 23/6/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır” denilmektedir.

Hükümetin, hala yürürlükte olan 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırı olarak böyle bir karar alması doğru değildir. Çünkü ülkemizde tüm zeytin alanları yasa ile koruma altına alınmıştır. 3573 Sayılı Kanunun 20. Maddesinde; “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmü bulunmaktadır.

Hükümetin zeytin alanlarını madencilik faaliyetlerine ve nükleer santrallere açmak için Meclise gönderdiği, “Elektrik Piyasası Kanunu İle Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” komisyonlarda görüşülmüş biz muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine Meclis Genel Kuruluna indirilememiştir.

Zeytin alanlarını talan edecek olan yasa Mecliste kabul edilip yasalaşmadan Bakanlar Kurulunun kanunsuz kararı zeytin alanlarının Hükümet eliyle talanı anlamına gelmektedir.

Bunlara göre;

1-    Bakanlar Kurulu kararı alınmadan önce madencilik faaliyeti için kamulaştırılacak tarlaların durumunun ne olduğu, üzerindeki ağaçların türü ve sayısı, ekonomik getirisi hakkında Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapıldı mı?

2-    Yapıldı ise, toplam 93.858 m²’lik arazinin durumu, üzerindeki ağaçların türü ve sayısı, üretilen tarımsal ürünün değeri ve yıllık getirisi ne kadardır?

3-    Kamulaştırılacak olan 9 parsel tarla kaç kişiye aittir? Kimin ne kadar tarlası vardır?

4-    Bakanlık olarak bu kararın iptali için girişimde bulunacak mısınız?

5-    3573 sayılı yasaya rağmen zeytin ağaçlarının kesilmesine nasıl izin vereceksiniz?

 

 

Resmi Gazete Linki; http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/07/20140724.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/07/20140724.htm

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r