RAMAZAN ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan güllaç tatlısı, Manisa’da en çok tercih edilen tatlı oldu. Ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle hafif gıdalar tercih edildiğini söyleyen tatlı ustası Selahattin Erdoğan, siparişlere yetişmekte zorlandıklarını kaydetti.
Damak tadı, fiyatı ve lezzetiyle her kesime hitap eden güllaç, itfar sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Ramazan ayının yaza denk geldiği 2015 yılında, tatlıcılar özellikle hafif olması sebebiyle çok yenen güllacı, sofralara yetiştirmekte zorluk çekiyor. Güllacın bu yıl da çok talep gördüğünü belirten özel bir pastanede çalışan tatlı ustası Selahattin Erdoğan, “Özellikle sıcak hava nedeniyle oruç tutanlar ve iftar sonrası tatlı ihtiyacı olan vatandaşların ilk talep ettikleri tatlı güllaç oldu. Bu yüzden bizler de güllaç yapımına ağırlık verdik. Ramazan boyunca müşterilerimize en güzel şekli ile ikram ediyoruz” dedi.
GÜLLACIN PÜF NOKTALARINA DEĞİNDİ
Güllaç yaprağının ana maddesinin un ve su olduğunu kaydeden tatlı ustası Erdoğan, güllacın tarifini şöyle anlattı:
“Güllaç sıcak süt, şeker, ceviz veya fındık ile yufkadan yapılıyor. Önce tepsimize, şekerle karıştırıp kaynattığımız sütü döküyoruz. Süt çok sıcak ya da ılık değil, ılığın biraz üstü olması gerekir. Bu püf noktasıdır. Çünkü süt soğuk olursa yumuşamaz, sıcak olursa da lapa gibi olur. Yumuşaması için ılığın üstünde olması gerekir. Üzerine, tepsi doluncaya kadar sütle ıslattığımız yufkamızı koyuyoruz. Güllacın bir diğer püf noktası ise güllaç yaprağının kenarının ve ortasının aynı incelikte olması lazım. Aksi halde yaprak yumuşamaz. Tepsi yarısına kadar yufkayla doldurulunca üzerine cevizini ya da Antep fıstığını kullanıyoruz. Ardından cevizi de yufkayla örttükten sonra sütü döküp dilimliyoruz. Hazırlama aşaması bitince satışa hazır hale geliyor.”
3.SAYFA
12 Ağustos 2025SPOR
12 Ağustos 20253.SAYFA
12 Ağustos 2025SPOR
12 Ağustos 2025SPOR
12 Ağustos 20253.SAYFA
12 Ağustos 20253.SAYFA
12 Ağustos 2025