Sağlık Bakanlığı, uzun süre kamuoyundan saklı bir şekilde yürüttüğü çocuk felci aşı kampanyalarının altıncısına 5 Haziran itibarıyla başladı. Kampanya öncesinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün çocuk felci nedeniyle “olağanüstü” toplandığı öğrenildi. Toplantı sonucunda İstanbul’un 6 ilçesinin “nüfus hareketliliği” nedeniyle “riskli” olduğu belirtilerek “0-59 ay arası aşılı aşısız tüm çocukların kapı kapı dolaşılarak iki doz çocuk felci aşısı uygulanması kararı alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. Çocuk felcini 2 kez Meclis gündemine taşımasına karşın bakanlıktan yanıt alamayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel konuyla ilgili Meclise bir soru önergesi daha verdi.
ÇOCUK FELCİ YENİDEN MECLİS’TE
Daha önceki soru önergelerine yanıt alamayan Özel, çocuk felcini tekrar Meclis gündemine taşıdı. Özel soru önergesinde 13 Kasım ve 17 Nisan tarihlerinde verdiği soru önergelerine Bakanlıktan hala yanıt gelmediğini ve bugüne kadar yapılan 6 ayrı kampanyadaki koordinasyonsuzluk, plansızlık, parçalanmışlığın önümüzdeki süreçte doğabilecek olası risklerin önünü açtığını kaydetti.
ÇOCUK FELCİ RİSKİNİN GİZLENMESİNİN NEDENİ NEDİR?
CHP’li Özgür Özel Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:
“İstanbul’da 0-59 ay arası tüm çocukların OPA aşılaması beklenirken 6 ilçe ile sınırlandırılmış olmasının nedeni nedir? İlerleyen süreçte İstanbul’da tam aşılama hedeflenmekte midir? Eğer hedefleniyorsa, son kampanyada neden tüm il kapsama alınmamıştır? Aşı kampanyası kapsamında il sayısının artırılması planlanmakta mıdır? Aşılama hangi illerde tamamlanmıştır? Tamamlanması planlanan iller hangileridir? Bu illerde aşılamanın ne zaman tamamlanması planlanmaktadır? Tek bir seferde yapılabilecek çocuk felci aşılamasında Bakanlığınızın bugüne kadar 6 ayrı kampanya yapmış olmasının nedeni nedir? Her bir kampanyada kaç çocuğun aşılanması hedeflenmiş ve bunlardan kaçı aşılanmıştır? Aşılama çalışması için temel görevi koruyucu sağlık hizmetleri olan Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) topyekûn çalışması beklenirken, kampanyanın TSM çalışanları ile sınırlı tutulmasının nedeni nedir? TSM’lerdeki iş yükü ve sürekli geçici görevlendirme gibi sorunlar bilinen bir gerçek iken, çocuk felci aşılamasında kaç kişi görev almıştır? Bu sayı yeterli olmuş mudur? İlerleyen süreçte kampanyaya Aile Sağlığı Merkezlerinin de dahil edilmesi düşünülmekte midir? Eğer düşünülüyorsa, acil nöbetlerin, adli ve defin nöbetlerinin vb. kaldırılması planlanmakta mıdır? Polio açısından mevcut durum ve yapılması gerekenler konusunda hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının yeterince bilgilendirilmemiş olmasının nedeni nedir? Bilgilendirme amacıyla ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Halk sağlığı için büyük bir önem taşıyan bulaşıcı hastalıklarla mücadelede Bakanlığınız elindeki propaganda gücünü neden kullanmamaktadır? Çocuk felci salgınının gizlenmek istenmesinin sebebi nedir? Bugüne kadar Bakanlığınız tarafından kaç adet kamu spotu, bilgilendirici tanıtım filmi çekilmiştir? Bunlar hangileridir? Bunlar için ne kadar bütçe ayrılmıştır? Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin son yıllarda bulaşıcı hastalıklar ile mücadelede yetersiz kaldığı ve bu alanda aksamalar yaşandığı düşünüldüğünde Bakanlığınız Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği Sisteminde bir revizyona gitmeyi düşünmekte midir?”
“SOKAKTA ŞÜPHELİ AŞICI” İHBARI
Çocuk felcini daha önce 2 kez Meclis gündemine taşıyan ancak bakanlıktan yanıt alamayan CHP’li Özel, İstanbul gibi bir kentte yalnızca 6 ilçenin seçilmesinin çok yanlış olduğunu kaydetti. “Risk son derece büyük” diyen Özel, “Kimsenin haberi yok. Bakanlık kaçak bir şekilde salgın ile mücadele ediyor ve eline yüzüne bulaştırıyor” dedi. Kimi doktor ve sağlık kuruluşlarının dahi kampanyalardan habersiz olduğuna dikkat çeken Özel, Emniyet’e “Sokakta şüpheli aşıcılar geziyor” ihbarlarının geldiğini kaydetti. Bakanlığın “vaka görülmemesi” gerekçesine sığındığını söyleyen Özel, “Riskin boyutu gizleniyor. Bugüne kadar onlarca kamu spotu yapmış ve tanıtım filmleri ile gurur duyan bakanlık, çocuk felci ile ilgili elini kıpırdatmıyor. Aileleri, okulları, sağlık personelini bilgilendirmiyor” diye konuştu.
3.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024