DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34055530,53%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’li Özel Hem Vatandaşın Hem de  Esanfın Mağduriyetini Meclise Taşıdı
  • Manisa Nokta
  • Gündem
  • CHP’li Özel Hem Vatandaşın Hem de Esanfın Mağduriyetini Meclise Taşıdı

CHP’li Özel Hem Vatandaşın Hem de Esanfın Mağduriyetini Meclise Taşıdı

ABONE OL
Nisan 25, 2014 11:59
CHP’li Özel Hem Vatandaşın Hem de  Esanfın Mağduriyetini Meclise Taşıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖZGÜR ÖZEL HEM VATANDAŞIN HEM DE ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ MECLİSE TAŞIDI

 

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel 65 yaş ve üzeri kişilerin şehir için toplu taşıma hizmetlerin ücretsiz yararlanmasına ilişkin uygulamadaki sorunları Meclis gündemine taşıdı. Hem vatandaşın hem de şoför esnafının son günlerde sıkça şikayet ettiği aksaklıkların giderilmesi için bir kanun teklifi ve soru önergesi hazırlayan Özel, sorumluluğun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında olması gerektiğini belirterek, uygulamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi için de dijital kart önerisinde bulundu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Temmuz ayında yasalaşan torba kanun ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz seyahat hakkı verildiğini ancak bu uygulamada çeşitli aksaklıklar yaşandığını söyledi. Meclise hem kanun teklifi hem de bir soru önergesi veren Özel, uygulamanın yaşlılar ve ihtiyacı olan kişiler için doğru olduğunu, bu uygulamayı savunduklarını ancak kanunun çıkmasından sonra geçen 8 aylık sürede çok sayıda sıkıntı yaşandığını kaydetti. Yönetmeliğin hazırlanmasında da gecikildiğini kaydeden Özel, 8 aylık süre zarfında hem vatandaşların hem de esnafın mağdur olduğunu kaydetti.

 

VATANDAŞ VE ESNAFI KARŞI KARŞIYA BIRAKTILAR

 

Özel verdiği soru önergesi ve kanun teklifinde şunları söyledi:

“Bu uygulama yaşlılarımız ve ihtiyacı olan kişilerin ücretsiz seyahat hakkını kullanabilmeleri açısından doğru olmakla birlikte, uygulama maliyet boyutunda şoför esnafı açısından bir mağduriyet yaratmıştır.  Uygulamanın tek sorumluluğunun esnafa ve belediyelere devredilmiş olması vatandaşlarımız ile esnafımızı karşı karşıya getirmiştir. Oysa olması gereken, hükümetin bu uygulamayı bir devlet anlayışı ile üstlenerek, hem şoför esnafını hem de vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde düzenlenme yapması ve kimseyi mağdur etmeyecek bir çözümün yasada ortaya konulması idi. Ancak bu önemli detay yasada yer almadığı için şimdi hem esnafımız hem de vatandaşlarımız mağdur durumdadır.”

 

ESNAFA VERİLEN SÖZDE DURULMADI

 

Özel konuyla ilgili;

“Özellikle yasa çıkacağı zaman şoför odalarına ve esnafına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 65 yaş üstü vatandaşlara bir bilet yahut kart verileceği ve sonucunda bunun hizmet karşılığının tespiti yapılarak meslek sahiplerine ödeneceği belirtilmiş ancak kanunda ve yönetmelikte böyle bir düzenlemeye gidilmemiştir. Örneğin Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası bu uygulamanın sonrasında ortaya çıkan zararlarının ayda 140-165 bin TL civarında olduğunu belirtmektedir. Bu ve benzeri nedenlerle pek çok esnafımızın mağduriyet yaşadığı bu uygulamada maliyet ve bütçeleme ile ilgili düzenlemelerde eksiklikler bulunmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın da konuyla ilgili çok sayıda şikayeti bulunuyor. Esnaf ve vatandaşın karşı karşıya bırakıldığı bu uygulamada acilen düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir.” dedi.

 

CHP’li Özel konuyla ilgili verdiği soru önergesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanından şu soruları yanıtlamasını istedi: 1) Konuyla ilgili kanunun yayınlanmasının ardından 8 aylık süre zarfında ilgili yönetmeliğin çıkartılmasının ve söz konusu yönetmeliğin gecikmesinin sebebi nedir? 2) Yasa çıkmadan önce şoför esnafına verilen “meslek sahiplerine ödeme yapılması” konusundaki sözün yerine getirilmemesinin ve kanunda bu yönde bir düzenlemeye gidilmemesinin sebebi nedir? 3) 65 yaş üstü seyahat hakkı uygulamasının mali olarak üstlenicisi hangi kurum ve/veya kuruluşlardır? 4) Bu uygulamanın şoför esnafı için ortaya çıkardığı zararlara ilişkin nasıl bir önlem alınacaktır? 5) Geriye dönük olarak şoför esnafının bu konuda yaşadığı zararın ödenmesi düşünülmekte midir?  6) Konuyla ilgili yasal bir düzenleme yapılarak söz konusu eksikliklerin giderilmesi planlanmakta mıdır?

 

HEM SORU ÖNERGESİ HEM KANUN TEKLİFİ

 

Soru önergesinin yanı sıra konuyla ilgili bir kanun teklifi de veren CHP’li Özel kanun teklifi ile bu uygulamanın mali yüklenicisinin devlet olması gerektiğini kaydetti. Özel’in verdiği kanun teklifinde şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli olarak yararlanan kişilerin ulaşım masraflarının devlet bütçesinden karşılanması ve ilgili hizmet karşılığının tespiti yapılarak meslek sahiplerine ödenmesini öngörülüyor.

 

UYGULAMADAKİ AKSAKLIĞI ÇÖZMEK İÇİN DİJİTAL KART ÖNERİSİ

 

Ücretsiz seyahat hakkı ile ilgili düzenlemelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmesini düzenleyen kanun teklifinde, uygulamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi amacıyla da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ücretsiz ve indirimli seyahat hakkını kullanacak kişiler için dijital kartların hazırlanması ve dağıtılması düzenleniyor.

 

Kanun teklifinde yer alan düzenlemeler şöyle;

 

  • Şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli olarak yararlanan kişilerin ulaşım masrafları devlet bütçesinden karşılanır ve hizmet karşılığının tespiti yapılarak ilgili kurum ve kuruluşlara ve meslek sahiplerine ödenir.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu uygulamanın asıl yürütücüsü ve uygulayıcısıdır ve konuyla ilgili gerekli tedbirleri alır.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkını kullanacak kişiler için dijital kartlar hazırlar, dağıtımını yapar ve bu dijital kartların okutulacağı ekipmanı ilgili kurumlara sağlar.
  • Ücretsiz ve indirimli ulaşım hakkı ile ilgili hizmet karşılığının tespiti yapılarak meslek sahiplerine ödenmesine ilişkin gerekli düzenleme yönetmelikle belirlenir.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r