En son cihazlardaki USB 3 mini ve micro B bağlantılarına ayak uydurdunuz mu, bilmiyoruz. Ama bir sonraki nesil konektör, tasarlanmaya başladı bile. Henüz onun nasıl görüneceğini bilmiyoruz, çünkü henüz prototipten öteye gitmiş değil. Ancak bildiğimiz, yeni konektörün iki yönde de bağlanabileceği, bir başka deyişle çevrilebilir olacağı.
Yazımızda ismini sıkça anacağımız USB Implementers Forum’dan Jeff Ravencraft, yeni bağlantıyı şu sözcüklerle tarif ediyor: “Kablonun yönü veya hangi ucunu taktığınız konusunda endişe etmenize gerek kalmayacak. Her türlü çalışacak. A veya B tür kablo kullanmanızın da bir önemi kalmayacak.” Yeni konektör, USB micro B bağlantısına benzer bir boyutta olacak (yukarıdaki gibi). Bu sayede telefonunuzdaki soket, onun üzerinde gereksiz yer kaplamayacak. Ravencraft, akıllı telefon, tablet ve PC üreticilerinin yeni konektörü kullanmaya hazırlandıklarını söylüyor.
Konektör, Avrupa Birliği ve Çin’de telefonlar için onaylı şarj standartları arasına da girecek. Her telefon için yeni bir kablo satın almanız gerekmeyecek çünkü USB micro B ve USB C’yi bir arada kullanmanızı sağlayacak adaptörler ortaya çıkacak.Yeni nesil USB bağlantısı iyi bir haberle birlikte gelecek. Şu anki plan, yeni tasarımı birkaç nesil kullanmak yönünde. Ravencraft, yeni USB’nin “performans ve güç için ölçekleneceğini” söylüyor. Ravencraft, konektörün gelecekte saniyede 20Gbit veri aktarımını aşması gerekebileceğini, grubun bunu farkında olduğunu ve konektörün bu hızları destekleyeceğini vurguluyor.Yeni konektör 100W güç sağlayabilecek, ama bundan fazlasını beklemeniz gerekli. 100W’ın üstüne çıkılmaması, hem güvenlik için önemli, hem de yeni laptop’lar daha az güçle şarj olabiliyorlar.
Yeni nesil USB bağlantısı iyi bir haberle birlikte gelecek. Şu anki plan, yeni tasarımı birkaç nesil kullanmak yönünde. Ravencraft, yeni USB’nin “performans ve güç için ölçekleneceğini” söylüyor. Ravencraft, konektörün gelecekte saniyede 20Gbit veri aktarımını aşması gerekebileceğini, grubun bunu farkında olduğunu ve konektörün bu hızları destekleyeceğini vurguluyor.
Yeni konektör 100W güç sağlayabilecek, ama bundan fazlasını beklemeniz gerekli. 100W’ın üstüne çıkılmaması, hem güvenlik için önemli, hem de yeni laptop’lar daha az güçle şarj olabiliyorlar.
USB kablosunun ucunda olabilecek şeyler konusunda bazı ilginç fikirler de beyinlerde dolaşıyor. Örneğin Berkeley Üniversitesi’nden bir araştırmacı, USB ile bir güneş panelini bağlamayı deniyor. Araştırmacı 100W güç elde ettiğinde USB kablosuyla bir telefondan TV ekranına, herhangi bir cihaza ihtiyaç duyduğu elektriği sağlayabilecek ve onları güç kablolarından kurtaracak.20Gbps’lik USB’leri biraz beklememiz gerekecek ancak SuperSpeed 10Gbps konektörler bu sene kullanılmaya başlanacak. Bu konektörler, şu an maksimum 5Gbps hızına çıkabilen USB’lerin iki katı hız sunuyorlar.Yeni kablonun overhead giderlerinin (dosya aktarımı sırasında kullanılan diğer bant genişliği kaynakları gibi) daha az olduğu da testlerde ortaya çıkmıştı. Ravencraft, mühendislerin 10Gbps hızındaki bir bağlantıda 9.7Gbps aktarım hızına ulaştıklarını söylüyorlar.Yeni konektörler, hem 5Gbps, hem de 10Gbps USB 4 cihazlarıyla ve hub’larıyla çalışacak (5Gbps cihazlarda tabi ki daha düşük hızda çalışacak). Dahası USB 2 cihazlarını bağlamanız mümkün olacak.
USB kablosunun ucunda olabilecek şeyler konusunda bazı ilginç fikirler de beyinlerde dolaşıyor. Örneğin Berkeley Üniversitesi’nden bir araştırmacı, USB ile bir güneş panelini bağlamayı deniyor. Araştırmacı 100W güç elde ettiğinde USB kablosuyla bir telefondan TV ekranına, herhangi bir cihaza ihtiyaç duyduğu elektriği sağlayabilecek ve onları güç kablolarından kurtaracak.
20Gbps’lik USB’leri biraz beklememiz gerekecek ancak SuperSpeed 10Gbps konektörler bu sene kullanılmaya başlanacak. Bu konektörler, şu an maksimum 5Gbps hızına çıkabilen USB’lerin iki katı hız sunuyorlar.
Yeni kablonun overhead giderlerinin (dosya aktarımı sırasında kullanılan diğer bant genişliği kaynakları gibi) daha az olduğu da testlerde ortaya çıkmıştı. Ravencraft, mühendislerin 10Gbps hızındaki bir bağlantıda 9.7Gbps aktarım hızına ulaştıklarını söylüyorlar.
Yeni konektörler, hem 5Gbps, hem de 10Gbps USB 4 cihazlarıyla ve hub’larıyla çalışacak (5Gbps cihazlarda tabi ki daha düşük hızda çalışacak). Dahası USB 2 cihazlarını bağlamanız mümkün olacak.
Peki 10Gbps’lik bir hıza (saniyede 1.280 megabayta denk geliyor) gerçekten ihtiyacınız var mı? DisplayLink, bu bant genişliğini 4K ekranları besleyebilecek docking istasyonlarında kullanmayı planlıyor. Şu anki USB istasyonları, en fazla 2560×1600 çözünürlüğünü destekliyorlar. Yeni kablo sadece daha yüksek çözünürlük için değil, ekrana güç sağlamada ve veri aktarmada da kullanılacak. Bu sayede her şey, tek bir kablodan halledilmiş olacak. DisplayLink, 100W’lık USB gücünü yongasına dahil etmek üzere Rohm’la da beraber çalışıyor. Böylece Targus, Dell ve Lenovo gibi üreticilerin DisplayLink yongalarını dock’larına yerleştirip 100W’lık USB3 SuperSpeed istasyonlar sunmaları mümkün olacak.Ravencraft’ın tahminine göre SuperSpeed 10Gbps hızlarını değerlendiren ilk cihazlar, depolama aygıtları, ses ve video bağlantısını USB üzerinden yapan monitörler ve birden çok 5Gbps cihazı yavaşlamadan aynı anda bağlamanızı sağlayacak USB hub’lar olacak. Ravencraft, bir başka güzel örnekle şöyle devam ediyor: “Ses ve videoyu notebook’unuzdan bir monitöre gönderebilecek, bu sırada dock’tan notebook’unuzu çalıştıracak enerjiyi geri alabileceksiniz.” “Bugün çekebildiğiniz güç sadece 7.5 watt ve bu, tablet ve notebook’lar için yeterli değil. Kullanıcılar, bir monitör bağladıklarında, USB üzerinden şarj yapabilmeyi de istiyorlar.”
Peki 10Gbps’lik bir hıza (saniyede 1.280 megabayta denk geliyor) gerçekten ihtiyacınız var mı? DisplayLink, bu bant genişliğini 4K ekranları besleyebilecek docking istasyonlarında kullanmayı planlıyor. Şu anki USB istasyonları, en fazla 2560×1600 çözünürlüğünü destekliyorlar. Yeni kablo sadece daha yüksek çözünürlük için değil, ekrana güç sağlamada ve veri aktarmada da kullanılacak. Bu sayede her şey, tek bir kablodan halledilmiş olacak. DisplayLink, 100W’lık USB gücünü yongasına dahil etmek üzere Rohm’la da beraber çalışıyor. Böylece Targus, Dell ve Lenovo gibi üreticilerin DisplayLink yongalarını dock’larına yerleştirip 100W’lık USB3 SuperSpeed istasyonlar sunmaları mümkün olacak.
Ravencraft’ın tahminine göre SuperSpeed 10Gbps hızlarını değerlendiren ilk cihazlar, depolama aygıtları, ses ve video bağlantısını USB üzerinden yapan monitörler ve birden çok 5Gbps cihazı yavaşlamadan aynı anda bağlamanızı sağlayacak USB hub’lar olacak. Ravencraft, bir başka güzel örnekle şöyle devam ediyor: “Ses ve videoyu notebook’unuzdan bir monitöre gönderebilecek, bu sırada dock’tan notebook’unuzu çalıştıracak enerjiyi geri alabileceksiniz.” “Bugün çekebildiğiniz güç sadece 7.5 watt ve bu, tablet ve notebook’lar için yeterli değil. Kullanıcılar, bir monitör bağladıklarında, USB üzerinden şarj yapabilmeyi de istiyorlar.”
Bir sonraki USB konektörü, bir ethernet kablosuna benzeyebilir veya kablosuz bile olabilir. Bunun nedeni, şu an geliştirilmekte olan “medyadan bağımsız” USB spesifikasyonu, USB kablosu olmaksızın USB bağlantısı sağlamayı planlıyor. Ravencraft’ın açıklamasıyla yeni USB, “kablosuz cihazların ve docking istasyonlarının USB üzerinden fiziksel bağlantı olmaksızın iletişim kurmasına izin verecek.” “Buluttaki cihazınızla Wi-Fi veya WiGig üzerinden bağlanabileceksiniz, ancak aynı USB kablosuyla bağlı gibi görünecek.” Bu teknoloji, çevre birimlere uzaktan erişmeyi, uzaktaki depolama cihazlarınızla şifreli bir bağlantı kurup, aynı bilgisayarınıza takılıymış gibi kullanmayı mümkün hale getirecek.Kablosuz gigabit standardı WiGig, USB Implementers Forum ile kendisine yeni bir ev bulmuş durumda ve aynı zamanda medyadan bağımsız USB spesifikasyonunun temeli konumunda. Ravencraft, gerçek USB deneyimini kablosuz olarak 60Gbps hız sunabilmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor.
Sanal USB
Bir sonraki USB konektörü, bir ethernet kablosuna benzeyebilir veya kablosuz bile olabilir. Bunun nedeni, şu an geliştirilmekte olan “medyadan bağımsız” USB spesifikasyonu, USB kablosu olmaksızın USB bağlantısı sağlamayı planlıyor. Ravencraft’ın açıklamasıyla yeni USB, “kablosuz cihazların ve docking istasyonlarının USB üzerinden fiziksel bağlantı olmaksızın iletişim kurmasına izin verecek.” “Buluttaki cihazınızla Wi-Fi veya WiGig üzerinden bağlanabileceksiniz, ancak aynı USB kablosuyla bağlı gibi görünecek.” Bu teknoloji, çevre birimlere uzaktan erişmeyi, uzaktaki depolama cihazlarınızla şifreli bir bağlantı kurup, aynı bilgisayarınıza takılıymış gibi kullanmayı mümkün hale getirecek.
Kablosuz gigabit standardı WiGig, USB Implementers Forum ile kendisine yeni bir ev bulmuş durumda ve aynı zamanda medyadan bağımsız USB spesifikasyonunun temeli konumunda. Ravencraft, gerçek USB deneyimini kablosuz olarak 60Gbps hız sunabilmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor.
3.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 20243.SAYFA
27 Aralık 2024